Ким Чен-ун обеща 25 000 нови жилища за 5 години

КНДР преживява тежка година заради поредица от тайфуни и международните санкции

Свят
12:10 - 14 Октомври 2020
1258
Ким Чен-ун обеща 25 000 нови жилища за 5 години

Лидерът на КНДР Ким Чен-ун обеща властите да помогнат на разрушените от тайфуни райони да се възстановят и да построят най-малко 25 000 жилища през следващите пет години, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на севернокорейската агенция KCNA.

Ким Чен-ун посети един от най-засегнатите райони в КНДР. Той изрази съжаление за нанесените щети върху повече от 50-годишните жилища, в които хората живеят и призова армията да предприеме по-амбициозен строителен план.

През уикенда Ким се разплака, докато изразяваше благодарността си към севернокорейския народ за направената саможертва.

Държавната медия съобщи, че армията е построила 60% от най-малко 2300 жилища в района Комдок в провинция Южен Хамгьон, североизточно от Пхенян.

Ким обеща разрушените от природни бедствия жилища да бъдат заменени с нови. Той призова за "революция" в строителните планове, започвайки с изграждането на 25 000 жилища по време на петгодишния план, който се очаква да бъде разкрит през януари.

Миналата седмица лидерът на КНДР заяви, че страната започва 80-дневна "ускорена битка" за изпълнение на икономическите цели преди конгреса през януари, когато ще бъде приета новата петилетка.

КНДР преживява тежка година заради поредица от тайфуни, стриктни мерки срещу коронавируса и международните санкции.