Кинокритикът Боряна Матеева представи книгата си за бг анимацията

Колеги и приятели уважиха автора по време на Световния фестивал на анимационния филм във Варна

Култура
11:30 - 10 Септември 2021
3124
Кинокритикът Боряна Матеева представи книгата си за бг анимацията

Варна за 17-ти път е домакин на Световния фестивал на анимационния филм (World Festival of Animated Film (WFAF). Форумът събира творци и любители на анимацията от цял свят и бе открит на 9 септември вечерта.

Преди откриването на фестивала във Фестивалния и конгресен център във Варна се състоя премиерата на книгата на известния кинокритик Боряна Матеева "Анима.bg". Това е издание, което изследва развитието, мащаба и кодовете на българската анимация - културно явление, наложило се като най-успешния вид родно кино и получило световно признание като Българската анимационна школа.

Книгата е структурирана на колажен принцип, като включва текстове, писани през различни години за различни издания, но също и нови работи. Представени са както историко-теоретични студии, така и портрети на режисьори класици и други значими фигури, интервюта с емблематични български и чужди автори от различни поколения, прегледи на международни и национални фестивали и семинари, анализи на филми, рецензции за книги по анимация и изложби.

Боряна Матеева е завършила кинознание във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов". От 1976 до 2015 г. работи в Българската национална филмотека като редактор и програматор на филмотечно кино "Одеон". От 1995 г. води курсове по история на анимацията в Нов български университет, а от 2006 преподава "История на ибероамериканското кино" в НАТФИЗ.

Била е член на журитата на ФИПРЕССИ в Анеси, Кан, Буенос Айрес, Лайпциг, Сан Себастиан, Хавана и на анимационни журита в Ан-кара, Висамбур, Варна. Сценарист е на четири документални филма. Носител на Наградата за филмова критика на СБФД за 1996 - 1997 и Наградата за критика на Българската филмова академия през 2012 г.