Кинолегендата Анук Еме почина на 92 години

Актрисата от "Един мъж и една жена” има 60 филмови роли

Култура
13:47 - 18 Юни 2024
4239
Кинолегендата Анук Еме почина на 92 години

Кинолегендата Анук Еме си отиде на 92 години. Вечната изкусителка има около 60 роли в киното. „Толкова по-хубаво е да копнееш за нещо, отколкото да го притежаваш... Моментът на копнеж, когато знаеш, че нещо предстои да се случи – това е най-вълнуващото", споделяше актрисата.

Франсоаз Жюдит Сориа̀ Дрейфюс е родена в Париж в еврейско семейство. Майка й и баща й са актьори: Женевиев Сориа и Анри Мюрей (Анри Дрейфюс). Изучава актьорско майсторство и танци в драматичната школа Bauer-Therond. Снима се в киното от 14-годишна. Става известна 12 години по-късно – като спътницата на Модиляни Жан Ебютерн в биографичната драма „Монпарнас 19” (1957).

Федерико Фелини забелязва младата актриса с потенциал и я кани в епохалните си филми „Сладък живот” (1960, „Златна палма” от Кан, 2 награди „Оскар”) и „81/2” (1963). През 1961 г. се снима в музикалния филм „Лола” - дебютът на Жак Деми.

Но за милионите зрители по целия свят Анук Еме е преди всичко Ан Готие или Жената от легендарния „Един мъж и една жена” (1966, „Златен глобус” и BAFTA за женска роля) на Клод Льолуш. „Най-хубавите години от един живот” (2019) е второто му продължение.

Ан Готие (Анук Еме) и Жан-Луи Дюрок (Жан-Луи Трентинян) са се познавали отдавна: един мъж и една жена, чиято поразителна и неочаквана любовна история бе разказана в онзи велик филм отпреди 53 години, променил разбирането ни за любовта. Днес някогашният автомобилен състезател изглежда изгубен сред пътеките на паметта си – болен е от Алцхаймер, припомнят от кино "Одеон".

За да му помогне, синът му издирва жената, с която баща му така и не е изживял любовта си, и която непрестанно е в мислите и сънищата му. Ан отива да посети Жан-Луи и тяхната история продължава, откъдето е приключила...

Великолепна актьорска игра, позната музика и една от най-красивите любовни истории на екрана. Във филма са монтирани епизоди от „Един мъж и една жена”. Световната премиера на филма е на 18 май 2019 в извънконкурсната програма на Кан. Зрителите посрещат филма и легендарните актьори с овации на крака, а след прожекцията цялата зала запява знаменитата песен на Франсис Ле „Un homme et une femme” („Cha ba da ba da”).

Анук Еме си партнира с Мишел Пиколи в драмата „Скок в празнотата” (1980) на Марко Белокио. И двамата актьори имат награди от Кан.
Играе Барбара в „Трагедията на смешния човек” (1981) на Бернардо Бертолучи.

През 1994 Анук Еме участва в Prêt-à-Porter на Робърт Олтман. Играе Анук в „Сто и една нощи” (1996) на Аньес Варда. Има почетна „Златна мечка” от Берлинале и „Златен орел” за цялостен принос в киното. Empire включва Анук Еме сред 100-те най-сексапилни актриси в историята на киното.