Кинолегендата Норман Лиър си отиде на 101

Тв продуцентът създаде остроумни и забавни ситкоми

Новини
18:57 - 06 Декември 2023
3097
Кинолегендата Норман Лиър си отиде на 101

Известният телевизионен продуцент Норман Лиър, чиито изключително успешни телевизионни ситкоми, сред които "All in the Family" и "The Jeffersons", съчетаваха комедията с остър социален коментар и доминираха в рейтингите на телевизиите през 70-те години, почина в дома си в Лос Анджелис на 101 години, съобщи семейството му.

"Норман живя живот, изпълнен с любопитство, упоритост и съпричастност. Дълбоко обичаше страната ни и цял живот помагаше за запазването на нейните основополагащи идеали за справедливост и равенство за всички", заявиха близките му, съобщи Си Ен Ен.

"Той започна кариерата си в първите дни на телевизията на живо и откри страстта си да пише за реалния живот на американците, а не за някъкъв лъскав идеал. Отначало идеите му бяха посрещнати със затворени врати и неразбиране. Въпреки това той се придържаше към убеждението си, че глупостта на човешкото състояние прави телевизията страхотна, и в крайна сметка беше чут.

Започвайки с "All in the Family" през 1971 г., предаванията на Лиър засягат болезнени теми за расизма, феминизма и социалното неравенство, които никой дотогава не се е осмелявал да засегне. Сериалът, който печели "Еми" за изключителен нов сериал, се фокусира върху бялото работническо семейство Бънкър и неговия дребнав, неудържим, предубеден и странно симпатичен патриарх Арчи Бънкър.

Хитовият сериал стимулира поредица от също толкова популярни и политически спинофи, включително "Sanford and Son", "Maude" и "Good Times".