Кипър блокира споразумението за свободна търговия ЕС-Канада

Страната настоява Брюксел и Отава да признаят изключителните й права върху името и рецептата на сиренето халуми

Новини
13:10 - 06 Август 2020
2231
Кипър блокира споразумението за свободна търговия ЕС-Канада

Кипърският парламент отказа да ратифицира споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада, като настоява Брюксел и Канада да признаят изключителните права на кипърците върху името и рецептата на сиренето халуми.

На теория това може да струва както на ЕС, така и на Канада милиарди евро и долар.

Правителството на Република Кипър във вторник обяви, че започва нови преговори със страните, представени в парламента, за ратифициране на търговското споразумение между ЕС и Канада (CETA). В края на миналата седмица парламентът отказа да ратифицира споразумението с мнозинство от 38 гласа срещу 17, съобщи Канал 3.

„Искаме възможно най-скоро регистрация на халуми като защитено наименование и място на произход, за да можем да подкрепим ратификацията на CETA“, заяви една от партиите, гласували против ратифицирането, Движението на социалдемокрацията.

Търговското споразумение между ЕС и Канада действа временно от есента на 2017 г., но за да влезе в сила официално, то трябва да бъде ратифицирано от парламентите на всички страни от ЕС.

Обемът на търговията между страните от Евросъюза и Канада преди пандемията е над 70 милиарда евро годишно и според груба оценка на Еврокомисията, споразумението за свободна търговия може да добави 1,7-2,1 милиарда евро към общия БВП на Европейския съюз.

В допълнение, европейски фирми ще могат да печелят още стотици милиони годишно в самата Канада поради по-лесния достъп до нейния пазар.

Кипър - както гръцката му, така и турската му част - отдавна се стреми островът да бъде признат за единствения легитимен производител на сирене, наречен „халуми” (или „хелим” на турски). Въпреки това, за разлика от производителите на шампанско, коняк или пармска шунка, те все още не са успели да постигнат това.

Това е сирене, приготвено от смес от овче и козе мляко, се сири с фермент от стомаха на тези животни.

Производителите на халуми в други страни използват много по-евтино краве мляко, което според кипърците е, първо, неправилно и второ, лишава ги от доходи.

В същото време това сирене е най-важният износ на Република Кипър: то носи около 200 милиона евро годишно.

Миналата година Службата на ЕС за интелектуална собственост отхвърли искането на Кипър да претендира само островната държава да притежава името халуми, а в края на годината Кипър подаде молба за службата в Европейския съд.

Въпреки провала на ратификацията в кипърския парламент, все пак срив на споразумението между ЕС и Канада в момента не е наложителен: политици и експерти виждат няколко изхода от ситуацията.