Кипър се вижда като посредник между ЕС и Турция

ЕС
16:15 - 12 Февруари 2024
1674
Кипър се вижда като посредник между ЕС и Турция

По-близките отношения между Турция и Европейския съюз зависят от ангажимента на Турция в разрешаването на десетилетното разделяне на Кипър, каза в понеделник президентът на страната Никос Христодулидис, цитиран от "Ройтерс".

Турция е официален кандидат за присъединяване към ЕС от десетилетия, но преговорите за присъединяване бяха в застой през последните години поради опасенията на ЕС относно резултатите на Анкара по отношение на правата на човека и зачитането на върховенството на закона.

Кипър, остров в Източното Средиземноморие, който беше разделен при турска инвазия през 1974 г., предизвикана от кратък, вдъхновен от Гърция преврат, има право на вето върху амбициите на Турция за членство в ЕС, както всички останали членове на блока.

Република Кипър се присъедини към ЕС през 2004 г., докато северната половина на острова е самообявила се държава, призната само от Турция.

"Кипър е силен поддръжник на по-близки отношения между ЕС и Анкара; такива по-близки отношения преминават през развитието и решението на кипърския проблем", каза президентът на Кипър Никос Христодулидис пред репортери след среща с германският президент Франк-Валтер Щайнмайер в Никозия.

Щайнмайер, по време на официално посещение на острова, каза, че турските действия срещу Кипър трябва да бъдат взети под внимание при оценката на цялостните му отношения с ЕС.

"Държавите-членки трябва да изпратят това послание на Турция", каза той, говорейки чрез преводач.

Мирните преговори за разрешаване на дългогодишния конфликт между кипърските гърци и турци се провалиха през 2017 г. Никозия иска ЕС да назначи емисар, който да наблюдава опитите за съживяване на преговорите, въпреки че казва, че ще подкрепи всяка роля на ООН, която поема водеща роля в Кипърски миротворец.

Насилието между двете кипърски общности избухна през 1963 г., което доведе до разполагането на мироопазващи сили на ООН, които все още патрулират дълга 180 км демилитаризирана зона.

Кабинетът на Германия миналата седмица одобри изпращането на полицаи, които ще се присъединят към цивилния полицейски контингент на силите на ООН, каза Щайнмайер.