ООН ще положи нови усилия за решаване на Кипърския въпрос

Свят
12:19 - 30 Януари 2024
1082
ООН ще положи нови усилия за решаване на Кипърския въпрос

Най-важните контакти на високо ниво провежда днес в Никозия новият пратеник на генералния секретар на ООН за Кипър. Новото усилие за решаването на Кипърския въпрос идва в критичен момент от развитието му. Първи срещи поотделно с лидерите на двете кипърски общности – президента на Кипър Никос Христодулидис и лидера на кипърските турци Ерсин Татар, ще има днес пратеникът на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр.

Опознавателните ѝ разговори са ключови в първата й мисия на острова в търсене на обща основа след липсата на диалог почти 7 години, тъй като и двете страни официално ще й представят различията си.

Правителството в Никозия декларира готовност за подновяване на преговорите възможно най-скоро, като подчертава, че устойчиво споразумение е възможно само в рамката на резолюциите на ООН за двуобщностна двузонална федерация с политическо равенство, предаде БНР.

Лидерът на кипърските турци Ерсин Татар настоява, че единственото решение е създаването на две отделни държави на острова и че кипърските турци ще се върнат на масата на преговорите само след като бъде приет техният равен суверенитет и равен международен статут.

В програмата на Мария Анхела Олгин Куеляр, която се очаква да остане на острова 10 дни, засега не е предвидена съвместна среща с двамата лидери.