Кипър спаси 45 сирийски мигранти в Средиземно море

Свят
16:02 - 23 Юни 2023
1762
Кипър спаси 45 сирийски мигранти в Средиземно море

Кипърските служби за спешна помощ спасиха 45 сирийски мигранти от две лодки след получен сигнал, че плавателните съдове са изпаднали в беда близо до крайбрежен туристически курорт, съобщиха днес кипърските власти, цитирани от Франс прес.

Съвместният спасителен координационен център на източносредиземноморския остров съобщи, че е извел на брега 29 мъже, пет жени и 11 деца, които са плавали край нос Греко снощи.

Полицията съобщи, че мигрантите са в добро здравословно състояние и са били преместени в приемен център за мигранти в покрайнините на столицата Никозия.

Двама души на възраст 20 и 18 години са арестувани по подозрение, че са управлявали двете лодки и е предвидено днес да се явят в съда.
Кипър, който е страна член на ЕС, казва, че е на първа линия в пресрещането на потоците нелегални мигранти, отправили се към евросъюза. Миналата година островът регистрира най-високия брой кандидатстващи за първи път за убежище в ЕС на глава от населението.

От спасените снощи нелегални мигранти 18 са плавали с дървена лодка, а други 27 са били с надуваем плавателен съд.
Полицията уточни, че те са тръгнали от разкъсваната от война Сирия преди да бъдат засечени край нос Греко близо до туристическия курорт Агия Напа на югоизточната част на острова.

В сряда бе заловена друга лодка с 37 сирийски мигранти край нос Греко и бе ескортирана до брега.

Според кипърските власти броят на нелегалните мигрантите, пристигащи с лодки, се е увеличил. През първите пет месеца на 2023 г. е регистрирано увеличение на броя им с 60 процента в сравнение с миналата година.