Кипър спаси лодка с 300 мигранти

Хеликоптер и три военноморски и полицейски патрулни кораба са отправили да помогнат

Свят
12:45 - 20 Септември 2022
1861
Кипър спаси лодка с 300 мигранти

Кипърската брегова охрана помогна за спасяването на малка дървена лодка с над 300 мигранти, носеща се по течението на 203 километра западно от островната държава, съобщи днес кипърски представител, цитиран от Асошиейтед прес.

Командирът на Кипърския съвместен спасителен координационен център Андреас Хараламбидес каза пред агенцията, че капитанът на 18-метровия плавателен съд е изпратил сигнал за помощ в понеделник следобед, след като е имал проблем с двигателя.

Хеликоптер и три военноморски и полицейски патрулни кораба са отправили да помогнат на лодката, която Хараламбидес каза, че е отплавала от Ливан преди три дни и се е опитвала да стигне до Италия, като на борда й имало много жени и деца.

Властите не можаха веднага да определят националността на мигрантите на борда на лодката, но няма сигнали някой да е имал проблеми със здравето, каза Хараламбидес.

Всички мигранти са прехвърлени на борда на намиращ се наблизо товарен кораб, плаващ под флага на Маршаловите острови.

 Хараламбидес каза, че властите са помолили капитана на кораба да отплава за кипърското пристанище Лимасол, за да могат мигрантите да слязат. По думите му обаче капитанът решил, според указанията на компанията собственик на кораба, да се отправи към първоначалната си дестинация Истанбул.

Ливан някога бе страна, която приемаше бежанци, а сега се е превърнала в отправна точка за опасна миграция по море към Европа.

Със задълбочаването на икономическата криза в страната все повече ливански, както и сирийски и палестински бежанци, се отправят на път през морето, като службите за сигурност съобщават за осуетени опити за миграция почти всяка седмица.