Кипърски режисьор поставя първата опера на Моцарт в Софийската опера

Премиерата на "Аполон и Хиацинт" е на 16 май

Култура
18:37 - 10 Май 2019
5373
Кипърски режисьор поставя първата опера на Моцарт в Софийската опера

Известният кипърски кино и театрален режисьор Андреас Пантзис поставя първата опера на Волфганг Амадеус Моцарт „Аполон и Хиацинт” в Софийската опера. Операта се базира на гръцката митология, разказана от Овидий в „Метаморфози“.

Крал Обал и синът му Хиацинт извършват жертвоприношение в чест на бог Аполон, но олтарът е ударен от мълния. Появява се самият бог Аполон. Той предлага своето покровителство на Обал, приятелството си на Хиацинт и на Мелия – безусловна любов. Всички са щастливи, но не за дълго. Надеждите на Мелия да се омъжи за бог са разбити, когато Зефир съобщава, че Аполон е убил Хиацинт с диск.

Обал и Мелия са съкрушени. В своята мъка Обал издава заповед – бог Аполон да напусне пределите на царството, а самият той – отива на брега на река Еврота с надеждата да намери своя син все още жив. Зефир е доволен. Бог Аполон е изгонен. Сега Мелия остава за него, но уви! Това не се случва. Идва бог Аполон, силно разгневен. Той наказва лъжеца като призовава всички ветрове да затворят престъпника в пещера.

Виждайки това ново убийство, Мелия отблъсква бог Аполон. Тя не желае вече неговата любов. Обал открива своя син все още жив. Умирайки, Хиацинт разкрива истинския убиец. Това е Зефир. Идва и Мелия. Двамата с Обал разбират своята грешка спрямо бог Аполон. Те се разкайват истински.

Усещайки техните терзания и мъката им по Хиацинт, бог Аполон се връща отново при тях. Дава своята прошка и превръща Хиацинт в цвете – зюмбюл. Отново се врича в любов пред Мелия и операта завършва с тяхната сватба.

В операта „Аполон и Хиацинт“ се третира темата за чистото приятелство и истинската любов между боговете и хората – това е залегнало в основата на режисьорската концепция. Съревнованието е между двамата богове Аполон и Зефир. Те се борят за истинско приятелство с Хиацинт, както и за любовта на Мелия.

В това съревнование Зефир убива Хиацинт, служи си с лъжи, за да прогони своя съперник и е наказан за своите действия. Завистникът загива. Бог Аполон – богът на слънцето - побеждава. Любовта процъфтява. Бог Аполон свързва своят съдба с Мелия. Появява се красивото цвете зюмбюл – символ на чистото приятелство между бог Аполон и Хиацинт.

В ролята на Обал влиза Калин Душков, в образа на Мелия ще се редуват Ангелина Манчева и Ива Бизева, като Хианцит ще видим Анна Вутова-Стойчева, Диана Генова е Аполон, Зефир е Александрина Стойчева, а жреци са Стефан Владимиров и Стефан Димитров.

Диригент на спектакъла е Велизар Генчев, а режисьор е Юлия Кръстева. Премиерата е на 16 май. Постановката е дело на Андреас Пантзис, който дълги години е живял и работил в България. 68-годишният кипърец е завършил режисура в престижния киноинститут (ВГИК) в Москва. Освен режисьор на филми, театрални постановки и оперни спектакли, той е и сценарист, и писател, и продуцент. Сред най-известните му филми са „Прелъстяването на Афродита“, „Клането на петела“ и „Обетът“. През 90-те години режисира в Народния театър „Едип цар“. Преди 15 години той постави в Софийска опера и прочутата опера на Моцарт "Дон Жуан".

Режисьорът Андреас Пантзис е поставял няколко спектакъла в България