Кирил Домусчиев съди министъра на транспорта Христо Алексиев

Новини
15:46 - 11 Ноември 2021
1558
Кирил Домусчиев съди министъра на транспорта Христо Алексиев

Адвокатите на Кирил Домусчиев са завели дело за клевета срещу министъра на транспорта Христо Алексиев. Това съобщи бизнесменът в публикация във Facebook. Причина за заведеното дело е интервю на Алексиев за „Капитал“.

Причина за заведеното дело е интервю за Алексиев за „Капитал“, в което министърът на транспорта казва, че за терминал "Бургас-изток 2" на пристанище Бургас държавата е получила „единствено първоначално концесионно плащане от 400 хил. лв. без ДДС“.

В същото интервю Алексиев казва още, че „Домусчиев продава концесионера на бургаското пристанище. През 2019 г. държавата е удължила договорите и така той е получил единствените две концесии с максимален срок 47 години“.

„Днес моите адвокати заведоха първото дело за клевета срещу Христо Алексиев“, пише Домусчиев. И допълва:  „Този път обект на нападките и лъжите му е концесията на пристанището в Бургас (този човек е за втори път министър и интересно защо чак сега и точно преди избори видя нередности?!

В позицията си, публикувана във Фейсбук, Кирил Домусчиев обвинява като съуастник в клеветата и медийния бос Иво Прокопиев, когото нарича "полуфалирал бизнесмен и олигарх", както и лидерът на "Да, България" Христо Иванов.

Според Домусчиев постъпленията в бюджета в резултат на концесиите от пристанището в Бургас в периода 2012 г. - 2020 г. възлизат общо на 77 млн. лева. От тях 35 млн. лева представляват концесионни плащания, а 42 млн. лева – платен корпоративен данък.