Кирил Петков: Гешев се опитва да спре сигналите до Кьовеши? Пълно безобразие!

Икономика
13:00 - 31 Март 2022
3833
Кирил Петков: Гешев се опитва да спре сигналите до Кьовеши? Пълно безобразие!

Ако спецпрокуратурата наистина е изисквала списък на влизащите и излизащите в сградата на Министерския съвет, това ще е поредното пълно безобразие. Сега ще разпоредя проверка, отсече премиерът Кирил Петков след информацията, че Иван Гешев чрез подчиненото си звено е искал данни за всички с достъп до "Дондуков" 1. Скандалът гръмна тази сутрин.

"Знаете, че в момента МС е контактна точка на европрокуратурата. Това ще е поредният саботаж. Сега ще разпоредя проверка. За да се види дали се опитват да контролират хората, които ни дават сигнали. Защото вече се знае, че те директно отиват при Кьовеши, когато се касае за еврофондове", гневен е министър-председателят. "Време е да се покаже, че европрокуратурата има огромна тежест във всички европейски страни", каза още той. 

По повод развитието на евентуалното падане на ветото за членство на РСМ в ЕС, Петков заяви: 

"Историческата комисия единствено може да каже по кои от историческите фигури и факти има съгласие. Очаквам съвсем скоро да излязат със становища. Не съм видял последните данни, но имам информация за огромен напредък по преговорите. 

Всичко зависи от това какви резултати ще постигнем заедно. Това с календарите не работи така, има ясни неща за изпълнение - отваряне на архивите, какво сме постигнали за езика на омразата, какво ще вкараме в преговорната рамка за ЕС, какъв ще е докладът на историческата комисия, правата на българите в Македония и какъв механизъм ще бъде изработен", добави той. 

По думите му в момента Западните Балкани има риск да се превърнат във втора конфликтна точка след Украйна. "Най-лошото нещо е регионът отново да се озове във висок риск от нестабилност и несигурност", предупреди Петков. 

Попитан за преброяването в западната ни съседка, той коментира, че единственият начин то да е реално и да отразява и българската численост, щяло да се случи след приемане на конституция с колективни права. 

За галопиращата инфлация

"Кризата е от лятото, когато газовите хранилища в Европа се източват от Путин. Това е добра планирана атака от Путин. Защото цената на тока и газа в цяла Европа главоломно се качва. Когато това се случва, изведнъж се образува и цялата инфлация. Въпросът е как можем да повлияем на това. И затова, безпрецедентно, вкарахме 3% от БВП на България в помощи за тока. На нито един битов потребител не са се качили сметките от лятото насам. А за бизнеса вкарахме буквално милиарди", обясни премиерът. По думите му Русия ползвала всички лостове за натиск върху европейските страни. 

Според него докато цените на тока и газа стоят високи, докато не се овладее енергийната криза в Европа, няма да се променят и цените в магазините. 

Изчисления на правителството сочели, че след утрешното падане на мораториума, не се очаквал скок в цените на тока у нас. 

Как се прави успешен бизнес според Петков 

Финландската компания Нокиа е станала лидер в телекомуникационните услуги в целия свят заради заплахата от Русия и студената почва. Мнението е на премиера, изразено пред студенти и преподаватели от Американския университет в Благоевград. 

По повод конкурентоспособността в частния сектор у нас Петков анализира: 

"Защо Нокиа става толкова голяма компания? Защото има много малко хора на огромна територия, защото непрекъснато е студено и реално разкопаването за телекомуникациите там е много трудно и има 800 компании, които се конкурират за толкова малък пазар. И имат съседна Русия, от които Финландия се притеснява. И така става лидер". 

Иначе пред бъдещите висшисти той каза още, че каквото и да прави едно правителство, ако младите хора не вемат инициативата в свои ръце и не започнат да правят свои компании с добавена стойност, всичко добива второстепенен смисъл. Той рекламира като успешна и своята частна компания "Провиотик", без да споменава името й.