Кирил Петков има 8 дни да събере 7 депутати

Политика
19:32 - 14 Юни 2022
5865
Кирил Петков има 8 дни да събере 7 депутати

Премиерът Кирил Петков разполага с точно една седмица или 8 календарни дни да събере минимум седем депутати от Има такъв народ или "Възраждане", за да се спаси от оставката след поискания от ГЕРБ вот на недоверие, който внася в НС още утре.

В момента управляващата коалиция има подкрепата на общо едва 114 депутати, включително петимата напуснали днес вече официално групата на Има такъв народ и отделили се под ръководството на спортния министър Радостин Василев като независими. Това означава, че минимум седмина липсват, за да запазят правителството. И то само в случай, че никой от тях не се разболее или контузи.

От друга страна, опозицията в лицето на ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" събират далеч над необходимото, за да падне правителството - 126 депутати. 

Калкулацията на Lupa.bg сочи, че щом още в сряда ГЕРБ внася вота си не недоверие след като е събрала изискуемите подписи, Правилникът на Народното събрание предвижда дебатите по процедурата да се проведат в рамките на тази седмица.

Не е изключено депутат №1 Никола Минчев да се опита да задържи процедурата, но максимумът за това е 7 дни, смятани от 15 юни.

Така, в случай, че разискванията станат факт идния петък, самото гласуване ще се случи на първото следващо редовно заседание на парламента - в сряда, на 22 юни, когато симпатизантите на "Промяната" БСП и ДБ се стягат за мащабен протест в подкрепа на Кирил Петков и Асен Василев на жълтите павета.