Кирил Петков: ИТН си тръгна заради БНБ

Ако падне правителството, ще седнем пак с БСП и ДБ да говорим, обясни премиерът

Политика
11:39 - 18 Юни 2022
4484
Кирил Петков: ИТН си тръгна заради БНБ

Има нещо, което е много по-ценно от това да си политически стабилен и да откраднеш пари. Това е да изведеш един народ напред. Те не го осъзнават това и постоянно опитват да се договарят. Имахме брокери и от ГЕРБ, и от ДПС да се разберем. Но да се разберем означава да сменим главния прокурор, да реформираме КПКОНПИ". Това заяви премиерът Кирил Петков в интервю за "Дарик радио".

Кабинетът можеше да е като камък, ако бяхме дали парите за пътища и Слави Трифонов нямаше да се сеща за Северна Македония, добави министър-председателят. Втори пример как би се стигнало до стабилност е да се откажем от КПКОНПИ, каза още Петков.

Президентът реагира на грешни информации и не се вглежда в това какво хората искат. На кого му трябва стабилност, ако е на цената на задкулисни сделки.

Това заяви премиерът Кирил Петков по адрес на президента Румен Радев и неговите критики към правителството. Той обаче нямал проблем в комуникацията с държавния глава. 

Президентът да се замисли защо същите хора, които бяха на площада, когато главният прокурор влезе в президентството, сега са на площада да защитават правителството, препоръча Петков. Според него държавният глава е трябвало да подкрепи сваления председател на НС Никола Минчев.

Когато едно предложение в преговори се посрещне на нож и от двете страни значи е близо до истината. И от двете страни на границата има хора, които не искат Балканите да са част от европейското семейство, коментира Кирил Петков по повод реакциите срещу френското предложение за Северна Македония.

Слави Трифонов хиляда пъти не ме чу, че проблемът ще се реши от Народното събрание. Ако проблемът се разреши, ВМРО ще спре да съществува, "Възраждане" доста ще намали подкрепата си. В Северна Македония също цели групи ще загубят смисъла от съществуването си, добави премиерът.

Фокусът върху Северна Македония няма да промени живота на българите нито от нашата, нито от другата страна на границата, заяви Петков. Той разказа, че дядо му Васил е бил екстремен националист.

Всички европейски лидери разбират позицията на България. Всички разбират две неща - че Европа може да е гарант за важните за нас права на българите в РСМ и да компенсира липсата на доверие в двете държави една към друга, разясни още министър-председателят. Френското предложение дава този мост, че преговорите няма да започнат преди промяна на конституцията и ще се гарантират правата, убеден е Петков.

След началото на преговорите има много стъпки, на които България може да спре присъединяването, добави министър-председателят.

"Докато Народното събрание не заеме ясна позиция по темата Северна Македония, аз като министър-председател няма да направя нищо", гарантира Кирил Петков.

Две главни причини има за оттеглянето на Слави Трифонов от коалицията - не разрешихме да се похарчат огромни средства непрозрачно за строителство на пътища, а втората е за БНБ, твърди Петков.

Петков разказа, че Гроздан Караджов е искал 40% от оценките на офертите за строеж на пътища да не е свързан с цена. Това означава строителите да пишат теории как ще запълват дупките и комисия на тъмно да пише някакви оценки, каза премиерът. Това според него оставяло решението в ръцете на някакви хора в АПИ на затворени врати да дадат 500 милиона лева на една или друга фирма. Това е предпоставка за корупция. Искам така да наредим системата, че хора да не могат да решават, заяви Петков. Според премиера 80% от оценката на пътните търгове да е трябва от цената, а само 20% да е възможността за оценки. Според Петков като обяснил това Караджов си тръгнал разсърден, а после Трифонов му обяснил, че вицепремиерът е един брокер, твърди премиерът. Накрая лидерът на ИТН се съгласил на условията на Петков, но му казал, че сега дава и е ред да взема, защото в едни отношения имало вземане-даване.

В БНБ не бяхме готови да сложим един човек, който е подписвал документи, в които има риск от нарушения и измама и едни пари са се дали на един човек, каза още Петков защо Любомир Каримански не е бил харесан за шеф на централната банка от "Продължаваме промяната".

Петков вярвал, че и депутати извън ИТН ще подкрепят правителството на вота на недоверие следващата седмица. Надявам се, че като не можеш да спиш няколко нощи и дойде време да натиснеш бутона за бъдещето на твоите деца, ще вземат правилно решение, каза премиерът. Според него шансовете за оцеляване на правителството се увеличават след като и Кирил Симеонов напусна ИТН. От всички партии можем да получим подкрепа. От ДПС малко се съмнявам, но защо не някой от ГЕРБ. Ние не искаме тези хора да се отцепват, а да вземат правилното решение, каза Петков. Той разказа, че проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ обяснил на Никола Минчев, че много го харесва като председател, но не можел да не се съгласува с партията си. Петков заподозря, че това се дължи на компромати, но се надявал, че не за всички хора има достатъчно силни компромати. Страхът е най-лошият съветник, цитира Петков баба си.

Ако падне правителството, ще седнем пак с БСП и ДБ да говорим. Не съм развял бялото знаме за премиерския пост, но моята роля е свързана с цялостната промяна, а не с позиция. Но последното нещо, което бих направил е да дам този пост на някого от задкулисието, заяви още Петков. Той обаче би подкрепил напълно Асен Василев да е премиер. Двамата решаваме заедно и няма значение "кой е отпред и кой е отзад", добави Кирил Петков.

Още поколения ще водим диалога за Русия, все пак в България дали си ляв или десен не се решава от икономическите възгледи, а от отношението към Русия, коментира още Петков.

В политиката направих много грешки, една от основните е, че не се комуникира направеното, направи равносметка премиерът. Петков още не знаел дали е правилно или грешно решение, че не е прекъснал коалицията с ИТН още през март. Тогава взели решението да продължат да стискат зъби, за да може да има все пак правителство, обясни още министър-председателят.

Петков обеща, ако оцелее правителството, да реформира администрацията за шест месеца и да прекарва повече време с хората, за да ги чува.