Кирил Петков: Няма да търгуваме подкрепа за места в кабинета

Николай Денков трябва да има свободата да си избира хората, заяви съпредседателят на ПП

Новини
17:43 - 02 Май 2023
2299
Кирил Петков: Няма да търгуваме подкрепа за места в кабинета

Разбираме, че в момента е много сложно – и на ГЕРБ им е много сложно. Но една подкрепа не може да бъде базирана на хора, а на политики. Не сме готови да търгуваме подкрепа за места в кабинета. Акад. Денков трябва да има свободата да си избира хората. Това заяви пред Би Ти Ви съпредседателят на ПП Кирил Петков няколко часа, след като коалицията ПП-ДБ обяви състава на евентуалния си проектокабинет. 

Ето днес, Денков го каза даже смешно - ако от едната страна е Делян Добрев, от другата страна Асен Василев и аз по средата, какво се случва, припомни думите на кандидатът за премиер Петков.

Някои от важните комисии в парламента сме готови да отстъпим, увери лидерът на ПП.

Съдниците на политическите действия са българските граждани. Днес показахме какво е да си отговорен, ако някой се опитва да прави политически шмекерии, публиката гледа, заяви Петков.

Трябва да си разделим комисиите, а ако се приеме правителство на малцинството, тогава ще преотстъпим някои от местата, заяви Петков. Готови сме големите проекти, да бъдат заложени примерно в регионалната комисия – тя да координира и одобрява като препоръки, за да се види колко прозрачно действаме, заяви съпредседателят на ПП.

Лидерството е да разбираш в коя ситуация можеш да направиш крачка напред и кога крачка назад. Нашата най-важна задача е да съставим правителство с втория мандат, но това означава, че работата в парламента е много важна, преповтори тезата си от по-рано днес Петков. 

Той обясни, че е оценил, че яркото политическо оцветяване намалява шансовете на правителството. Важно бе да предложим правителство, което да не е политически оцветено, за да може да се свърши работа, обясни той.

Аз, Христо Иванов, ген. Атанас Атанасов, Владислав Панев няма да сме част от кабинета, за да покажем, че разбираме колко е сложна политическата ситуация. Дадохме пълна свобода на акад. Николай Денков да състави сам правителство, каза бившият премиер. 

Асен Василев бе предложен за финансов министър, защото е най-добрият експерт. Първата работа на този кабинет е да внесе нов бюджет, а на нас ни трябва най-добрият експерт, който да е до премиера, за да стигнем до 3% дефицит, аргументира номинацията на другия съпредседател на "Промяната" Петков.