Кирил Петков: Няма друг премиер, който да е подал оставка, защото е обещал

Денков предаде българските интереси, контрира Свиленски

Новини
11:07 - 06 Март 2024
2838
Кирил Петков: Няма друг премиер, който да е подал оставка, защото е обещал

"В историята на България няма примери като този - премиер да си дава оставката, защото си е дал обещанието. Но той не даде обещанието само пред вас, а пред целия български народ. Властта за нас не е крайна цел, а средство за промяна и докато тази промяна се случва, ние ще бъдем тук и ще движим напред" - това каза съпредседателят на "Промяната" Кирил Петков по време на дебатите за оставката на кабинета.

Той отново похвали правителството и мнозинството за конституционните промени, приемането ни в Шенген, приетия антикорупционен закон, бюджета с дефицит 3%, промените в закона за опазване на Черноморието. Иначе отново се обяви за независими регулатори, справедливи цени на тока и газа, независими медии, да няма повече "джуджета" и "нотариуси", прокурорите да следват обществения интерес, а службите да работят за сигурността на всеки български гражданин.

"Колеги, за ваше лично съжаление, тези очаквания вече са във всички български избиратели, и който и да иска да управлява тази държава, трябва да спазва тези очаквания. Така че простотията, зависимостта от други държави, подвикванията, наглите изказвания не са вече част от очакванията на българския народ", обърна се Петков към опозицията и ги предупреди: "Това ще ви маргинализира още повече".

През цялото време изказването на Петков бе прекъсвано заради подвиквания от опозицията от банките. Това бе и първото изказване на представител на мнозинството, след като вече час и половина се чува гласа единствено на
опозицията.

Изказването му предизвика нова вълна от нападки от опозицията.

Станислав Балабанов от "Има такъв народ" му отговори, че хората само чакат да си ходят.

"Господин Петков, ситуацията е много проста. За нещастие, вие изглеждате като ситуацията", каза той.

Намеси и честванията на Шипка на 3 март: "Вие не отидохте, защото, ако бяхте отишли, щяхте пак да ядете бой със снежни топки. Така изглежда позицията на българското общество. Ясно е, че няма сняг, щяха да ви бият по друг начин със сигурност". Преди две години на 3 март, когато Петков бе премиер, той бе уцелен със снежни топки на националния празник.

От името на БСП Георги Свиленски се върна към изказването му, че България не е имала друг такъв премиер: "Прав сте, няма такъв премиер в българската история, който пред българските граждани да е обещавал едно, а на практика да предаде интересите на българските граждани, които искаха промяната в България. Онези хиляди, които протестираха на площадите и разчитаха на вас като млада партия, интелигентни и образовани момчета".

"Даже и царя, когато дойде в България да смени модела "Костов", обеща 800 дни - даде по-голям хоризонт. И той излъга българските граждани. Вие го направихте само за 9 месеца и трябва да си го признаете и извините на българските граждани".