Кирил Петков: Този бюджет е най-добрият предвид ситуацията

Премиерът защитава макрорамката пред депутатите и разкри, че пиарите му отрязали главата на Ковачевски от кадъра с Блинкен

Топ
11:19 - 23 Февруари 2022 (обновена)
1885
Кирил Петков: Този бюджет е най-добрият предвид ситуацията

"В момента бюджетът е най-доброто, което можем да направим при съществуващата ситуация. Всички реформи трябва да започват да се случват. На шестия месец продължаваме и вкарваме актуализацията. След реформите ние няма да намаляваме бюджетите. Увеличавайки ефективността, ще има повече пари, които ще отиват при хората". Това заяви премиерът Кирил Петков в кулоарите на Народното събрание, докато тече гласуването на макрорамката за годината.

Той обяви, че с нея няма да има никой под линията на бедността, а са предвидени драстични увеличения - например, на учителското съсловие. 

По думите му "даване на ангро" няма да има вече. "Всеки държавен лев, а всички пари са на хората, ще отиват при реформи. Например, прокуратурата, каква е ефективността й за гражданите?", коментира още Петков. 

И добави по повод протестите на майките на деца с увреждания, че не било вярно как най-шумните получили най-много. "Мисля, че е много ясен подходът ни и не се поддаваме на никакъв натиск", категоричен бе премиерът. 

Той заяви още, че България е сигурен партньор на НАТО. "Силата на този съюз е в единния глас. Много ясно коментирах - вярваме в целостта на Украйна. Ако Русия влезе с танковете в чужда територията, това е нарушаване на международното право", заяви отново Кирил Петков. И обяви, че България подготвя варианти така, че да не остане без енергийни източници, въпреки налагащите се от Брюксел санкции.

Петков каза още, че е бил много радостен да се срещне с българите в РСМ. И е съгласен, че най-доброто и за двете страни е Скопие да стане част от ЕС. "Трябва така да се движим, че хем правата им да бъдат защитени, хем да спрем езика на омразата", добави той.

Премиерът коментира и отрязаната глава на македонския си колега Димитър Ковачевски от снимката с държавния секретар Антъни Блинкен: "Всичките снимки в моя пост бяха с двама души, а вчера публикувах ясно послание с Ковачевски. Всички се опитват с някакви глупости да ни изкарат от дипломатичния тон. Нали знаете, че имам и пиар отбор..."