Китай цензурира култовия „Боен клуб”

Общество
22:30 - 26 Януари 2022
2191
Китай цензурира култовия „Боен клуб”

В края на култовата класика на Дейвид Финчър от 1999 г. "Боен клуб", безименният разказвач, изигран от Едуард Нортън, убива въображаемото си алтер его (Брад Пит), след което става свидетел на експлозията на сгради - мечтаното от героя разрушаване на съвременния свят е в ход.

Повече от 20 години по-късно това анархистко и антикапиталистическо послание получава ново преобразяване с китайски характеристики.

Във версията, наскоро налична на платформата за стрийминг Tencent Video, разказвач убива Тайлър Дърдън (Брад Пит), но сцената на експлодиращата сграда е заменена с черен екран и надписи: "Полицията бързо разбра целия план и арестува всички престъпници, успешно предотвратявайки бомбата да експлодира."

Добавя се, че Тайлър - плод на въображението на разказвача - е изпратен в психиатрична клиника за лечение и по-късно е изписан. Щастлив и подреден край, какъвто само китайците умеят да правят.

Не е ясно дали правителствената цензура е поръчала алтернативния край или продуцентите на оригиналния филм са направили промените сами, но сме склонни да вярваме, че по-скоро правителството има пръст в тази работа.

Цензурата не е нова практика в Китай и културните продукти често се използват като инструменти за популяризиране на обществените ценности. Степента на модериране на съдържанието - особено когато става въпрос за чуждестранен продукт - често може да бъде тежка.

Каквато и да е причината, промененият финал предизвика изумлението на много ценители, които очевидно са гледали оригиналната версия на пиратски копия. Те изразиха възмущението си в социалните мрежи, че хубавият филм буквално е съсипан с подобен край.