“Дисни” цензурира „Семейство Симпсън” заради шеги с Китай

Култура
22:30 - 30 Ноември 2021
3779
“Дисни” цензурира „Семейство Симпсън” заради шеги с Китай

“Дисни” цензурира „Семейство Симпсън” заради шеги с Китай. През миналия месец телевизионният канал „Дисни +” започна да излъчва и в Хонконг.

Обаче потребителите на стрийминг платформата останали учудени, когато видели, че един от епизодите на популярния анимационен сериал „Семейство Симпсън” липсва. Става въпрос за епизод от 16 сезон, излъчен за първи път през 2005 г.

В този епизод семейството пътува до Китай и минава през прочутия площад Тянанмън. Там до тях се появява табела, на която пише: „На това място през 1989 г., нищо не се случи”.

Площадът остава в историята с протестите там, известни в Китай като Събитията от 4 юни. Протестите започват на 15 април, 1989 г. и са насилствено смазани на 4 юни, когато правителството обявява военно положение и изпраща войски, които да окупират централните части на Пекин. В последвалото клане, войници с автомати и танкове откриват огън по демонстрантите и по тези, опитващи се да спрат настъплението на армията към площад Тянанмън. Оценките за броя на жертвите варира от стотици до хиляди.

В същия епизод има и много шеги с бивши китайски лидери като Мао Цзедун и китайската комунистическа партия. Именно заради това от „Дисни” се принудили да цензурират целия епизод на „Симпсънс”, защото властите в Китай можело да им наложат големи глоби заради излъчването му.