Китай дава 15 000 долара в брой за доноси

Новите мерки имат за цел да стандартизират подобни награди и да мотивират обществеността

Свят
11:10 - 09 Юни 2022
2151
Китай дава 15 000 долара в брой за доноси

Китай предлага на своите граждани парични награди до 100 000 юана (15 000 долара) и повече за докладване на хора, които застрашават националната сигурност.

Успешните податели на сигнали могат да получат или "духовни награди" под формата на сертификати, или "материални стимули" под формата на пари, според разпоредбите, публикувани от Министерството на държавната сигурност, съобщава СиЕнЕн.

Доносите трябва да съдържат конкретна информация за действията или участниците в тях, които не са били известни на държавата до момента. Те могат да бъдат изпратени лично, онлайн, по пощата или на горещата линия за национална сигурност.

Китайските власти популяризират наратива, че страната е под постоянна и сериозна заплаха от „враждебни чужди сили“ от много години. Насърчаването на обществеността да информира за чуждестранни шпиони и техните китайски сътрудници обаче особено се увеличи при управлението на Си Дзинпин.

През 2017 г. общинското правителство в Пекин започна да предлага награди до половин милион юана (75 000 долара) за всеки, който помогне за разкриването на шпионин. В рамките на една година властите са получили близо 5000 такива доклада и са раздали награди на информатори, които са били от всички слоеве на обществото - от таксиметрови шофьори до научни изследователи, по данни на държавната медия Beijing News.

Новите мерки имат за цел да стандартизират подобни награди и да мотивират обществеността като повдигнат и ентусиазма й, според представител на Министерството на държавната сигурност пред държавния вестник Лигал дейли.