Китай диша прахта на Индия

Страната, в която кравата и слонът са издигнати в култ, съвсем скоро ще е най-населена страна в света

Новини
18:46 - 19 Април 2023
3148
Китай диша прахта на Индия

Индия е на път да изпревари Китай и да бъде новата най-населена държава в света, сочат данни на ООН. Демографите не са сигурни кога точно Индия ще вземе титлата на най-населената нация, но знаят, че това ще се случи скоро, ако не се е случило досега.

Както Китай, така и Индия имат повече от 1,4 милиарда души, а взети заедно те съставляват повече от една трета от 8-милиардното население на света.

Няма как да знаем кога точно Индия ще надмине Китай
съобщи Бруно Шумакер, демограф от Католическия университет в Лувен, Белгия.

Математически изчисления от редица проучвания, както и регистрациите на раждане и смърт, показват, че Индия ще изпревари Китай някъде в средата на април.

Предполагаше се, че Индия ще стане най-гъсто населена през това десетилетие, но времето се ускори от спада на раждаемостта в Китай, където в семействата отглеждат вече по по-малко деца.

Как е изчислено?

Демографите от отдела за населението на ООН правят оценки въз основа на разнообразни прогнози, с цел да получат най-актуалните демографски числа.

След това демографите използват статистическа техника, за да направят извод кога населението на Индия е надминало това на Китай. „Точно тези оценки са най-реалистични. Те се основават на сравнително солидна и последователна методология“, коментира Стюарт Гител-Бастен, професор в университета за наука и технологии в Халифа, Абу Даби.

Фондът на ООН за населението (UNFPA) казва, че светът трябва разглежда репродуктивните права на жените като ключ към укрепването на демографската устойчивост. Фокусът трябва да бъде върху предоставянето на повече власт на жените да контролират кога и как имат деца.

UNFPA признава, че има широко разпространено безпокойство относно ръста на глобалното населени, като демографите очакват той да достигне връх от 10, 4 милиарда през 80-те години на миналия век.

Въпросът е може ли всеки да упражни основното си човешко право да избира броя и интервала между децата си? За съжаление отговорът категорично е отрицателен, заяви ръководителят на UNFPA, Наталия Канем.

Тя каза, че 44 процента, почти половината от жените, не са в състояние да упражняват телесна автономия. Не могат да направят избор относно контрацепцията, здравеопазването и дали и с кого да правят секс. И в световен мащаб почти половината от всички бременности са нежелани.

Тя добави още, че страните с най-високи нива на раждаемост допринасят най-малко за глобалното затопляне и страдат най-много от въздействието му. В своя водещ годишен доклад „Състоянието на световното население“ UNFPA установи, че най-често срещаното мнение е, че световното население е твърде голямо. Но се казва, че преминаването на границата от осем милиарда "трябва да бъде повод за празнуване. Това е крайъгълен камък, представящ историческия напредък за човечеството в медицината, науката, здравеопазването, селското стопанство и образованието".

Време е да оставим настрана страха и да се насочим към демографска устойчивост – способност за адаптиране към колебанията в растежа на населението и коефициента на раждаемост.

Канем каза, че класацията на най-населените страни в света ще се промени значително през следващите 25 години, като в момента Индия изпреварва Китай на върха. Осем държави – Демократична република Конго, Египет, Етиопия, Индия, Нигерия, Пакистан, Филипините и Танзания ще представляват половината от прогнозирания растеж на световното население до 2050 г. В доклада се казва, че две трети от хората живеят в страни с ниска раждаемост.

Страните с най-висок коефициент на раждаемост са в Африка (Нигер (6,7), Чад (6,1), ДР,​Конго (6,1), Сомалия (6,1) и Мали и Централноафриканската република (5,8). Териториите с най-ниска раждаемост са Хонконг (0,8), Южна Корея (0,9), Сингапур (1,0), Макао и Сан Марино (1,1) и Аруба и Китай (1,2).

Европа е единственият регион, който се очаква да претърпи цялостен спад на населението между тази и 2050 година.