Китай е амбициран да изпревари САЩ по ръст на БВП тази година

Пекин е решил да докаже, че еднопартийната му система е по-ефективна от западната либерална демокрация

Новини
17:30 - 28 Април 2022
1775
Китай е амбициран да изпревари САЩ по ръст на БВП тази година

Китайският президент Си Дзинпин е призовал държавните органи да гарантират, че темпът на растеж на БВП на Китай ще надмине икономическия растеж на САЩ тази година, въпреки неблагоприятните последици от поредното огнище на COVID-19 в страната.

Това пише деловото издание The Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници, запознати с темата.

На срещи с икономически и финансови представители през последните седмици Си говори за необходимостта от гарантиране на икономическа стабилност и растеж, за да покаже, че еднопартийната система на Китай е по-ефективна от западната либерална демокрация, пише WSJ, цитиран от money.bg.

В отговор на призивите на китайския президент за ускорен растеж, китайските правителствени агенции обсъждат планове за активизиране на големи проекти, особено в индустрията, технологичния сектор и производството на енергия и храни.

Обмисля се и възможността за стимулиране на потребителските разходи чрез разпространение на купони за пазаруване сред хората, твърдят източниците.

Икономиката на САЩ нарасна с 5,5% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2021 г., изпреварвайки Китай (4%). Президентът на САЩ Джо Байдън обърна внимание на тази ситуация, като каза, че тя е отбелязана за първи път от 20 години и това вбеси лидерите на КНР, пише WSJ.

Китай трябва да действа по-решително по отношение на макроикономическите политики, за да хеджира икономиката срещу въздействието на епидемията от COVID-19, да поддържа растеж за второто тримесечие над 5% и да изпълни целта си за растеж от 5,5% за тази година, каза член на Комитет по кредитна политика на Народната банка на Китай, Уан Имин по време на икономическия форум, проведен в Пекин миналата седмица.

През първото тримесечие на тази година брутния вътрешен продукт на Китай се е увеличил с 4,8%, но много икономисти смятат, че тези данни може да надценяват ситуацията в икономиката на страната.

Експертите също са скептични дали Пекин ще достигне целта си за ръст на БВП от 5,5% тази година на фона на политиката на нулева толерантност към COVID-19, която вече доведе до намаляване на потребителските разходи и промишленото производство.