Китай и Индонезия укрепват икономическите връзки и мира в региона

Свят
11:12 - 18 Април 2024
581
Китай и Индонезия укрепват икономическите връзки и мира в региона

Китай и Индонезия се ангажират да укрепят икономическите връзки и да поддържат мира и стабилността в региона. Това заяви китайският външен министър Ван И в четвъртък след среща с индонезийския си колега Ретно Марсуди в Джакарта.

Ван И също призова всички страни в конфликта в Газа да проявяват сдържаност. Той призова Съединените щати да подкрепят резолюция на ООН за прекратяване на огъня в Газа и "да се вслушат в международната общност" на фона на опасенията за ескалация.

"Съветът за сигурност на ООН е механизъм за колективна сигурност, който не трябва да се използва само от определена страна", каза Ван И.

Индонезийският външен министър Ретно Марсуди се надява Китай "да използва влиянието си, за да предотврати ескалацията" в Газа, като подчерта необходимостта от решение с двете държави.

Индонезия и Китай се стремят към по-нататъшно укрепване на икономическите връзки чрез задълбочаване на инвестициите в инфраструктура, низходящо производство, хранителна устойчивост и енергиен преход на Индонезия, обясни Ретно. По нейни данни китайските инвестиции в Индонезия са достигнали над 7,4 милиарда долара миналата година.

В петък Ван И ще присъства на срещата на Китайско-индонезийския диалог на високо равнище за сътрудничество с няколко висши индонезийски министри в Лабуан Бахо, за да обсъдят по-подробно нататъшното сътрудничество.

Двете страни се ангажираха да поддържат мира в Индо-тихоокеанския регион, като Ван И заяви, че очаква преговорите по кодекса за поведение в Южнокитайско море да бъдат ускорени.

Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН) и Китай от години се опитват да създадат рамка за договаряне на кодекс на поведение, план, датиращ още от 2002 г. Но напредъкът е бавен въпреки ангажиментите на всички страни за напредък и ускоряване процеса.