Китай и Русия блокираха резолюция за Сирия в Съвета за сигурност

Мандатът за работата на граничните пунктове Баб ес Салам и Баб ел Хава изтича на 10 юли 2020 г.

Свят
11:04 - 08 Юли 2020
1837
Китай и Русия блокираха резолюция за Сирия в Съвета за сигурност

Русия и Китай наложиха вето в Съвета за сигурност на ООН на проекторезолюция на Белгия и Германия, която удължава работата на два гранични пункта по границата на Сирия и Турция за доставка на хуманитарна помощ. Останалите членове на Съвета за сигурност гласуваха "за", предават световните информационни агенции.

Според постоянния представител на Русия Василий Небензя страната му ще внесе в Съвета за сигурност свой проект за резолюция, оставяща за доставка на помощ един контролно-пропускателен пункт - Баб Ал Хава.

Режимът на опростена доставка на хуманитарни и медицински товари в Сирия от съседни държави, предимно през границата с Турция, през фронтовите линии и граничните пунктове, е в сила от юли 2014 г. и се удължава ежегодно. В рамките на този режим хуманитарните служби на ООН и техните партньори имат право да използват маршрути през конфронтационни линии и граничните пунктове Баб ес Салам, Баб ал Хава, Ел Ярубия и Ал Рамта.

В началото на януари Съветът за сигурност на ООН прие резолюция на Белгия и Германия за удължаване действието на механизма с шест месеца, докато броят на граничните контролно-пропускателни пунктове на границите беше решено да бъде намален до два: останаха да работят само Баб ес Салам и Баб ел Хава.

За такова решение се обявиха Русия, Китай, Сирия. Москва подчерта, че необходимостта от други два контролно-пропускателни пункта е отпаднала, тъй като ситуацията на място се е променила. Според Русия сирийските власти са поели контрол над територии, които преди са били контролирани от терористи и са в състояние сами да доставят хуманитарни товари. Но това никак не устройвало Запада.

Мандатът за работата на граничните пунктове Баб ес Салам и Баб ел Хава изтича на 10 юли 2020 г. За да продължи доставката на хуманитарна помощ по тези пътища, Съветът за сигурност трябва да го удължи. През юни Германия и Белгия представиха нов проект на резолюция за удължаване с една година.

В първоначалната версия на документа беше предложено, като се вземе предвид пандемията от COVID-19, отново да се даде възможност на хуманитарните служби на ООН и техните партньори, като изключение, да използват граничния пункт Ел Ярубия през първоначалния период - до 10 януари 2021 г. Тогава обаче авторите се отказаха от този параграф.