Сирия отказва да се подчини на санкциите на САЩ

Те удрят 39 души или юридически субекти, включително Асад и съпругата му Асма

Свят
15:58 - 23 Юни 2020
2143
Сирия отказва да се подчини на санкциите на САЩ

Сирия отказва да се "подчини" на исканията на Вашингтон съгласно последните санкции на САЩ. Това обяви сирийският външен министър Уалид Муалем, като обвини САЩ, че единствената им цел е да подкопаят подкрепата за президента Башар Асад, съобщава "Франс прес".

"Ако те (Вашингтон) мечтаеха, че Сирия и нейният народ ще се подчинят на техните условия, тогава бих казал, нека продължат да мечтаят, защото това никога няма да се случи", настоя Муалем на пресконференция в Дамаск, близо седмица след влизането в американския закон в сила.

Санкциите, залегнали в закона, според американските власти, имат за цел да принудят Асад да приеме Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН, която призовава за спиране на огъня, избори и политически преход в Сирия.

Ала истинската цел е "да се повлияе на предстоящите президентски избори" в Сирия, насрочени за следващата година, изтъкна Муалем, и да бъде отслабена подкрепата за Асад преди изборите.

"Президентът Асад ще остане дотогава, докато сирийският народ го иска", подчерта сирийският първи дипломат.

Американският закон, който влезе в сила миналата сряда, наказва съгласно американското законодателство всяка компания, която работи с Асад, възпрепятствайки опитите за възстановяване на Сирия.

Той се опитва да предотврати каквото и да е нормализиране с режима на Асад без отговорност за нарушения на правата на човека, а също така блокира американската помощ за възстановяване.

Санкциите удрят 39 души или юридически субекти, включително Асад и съпругата му Асма - за първи път тя е ударена с американски санкции.

Държавният секретар Майк Помпео нарече санкциите "началото на това, което ще бъде продължителна кампания на икономически и политически натиск за лишаване на режима на Асад от приходи и подкрепа, които използва, за да води война и да извършва масови зверства срещу сирийския народ".

Муаллем каза, че подобни коментари са част от "хор на лъжата", като твърди, че "тези, които търсят интересите на сирийския народ, няма да се заговорят срещу поминъка им".

Сирийците трябва да се опитат да използват най-новите санкции като "възможност за напредък на националната икономика, постигане на самодостатъчност и задълбочаване на сътрудничеството ни с приятели и съюзници", каза той.