Китай и Япония се договориха да затоплят отношенията си

Свят
11:23 - 17 Ноември 2023
1581
Китай и Япония се договориха да затоплят отношенията си

Китайският президент Си Дзинпин и японският премиер Фумио Кишида се ангажираха да се стремят към взаимноизгодни отношения между двете страни, съобщава "Ройтерс".

Двамата проведоха първа лична среща от година насам - знак, че двете най-големи икономики в Азия се опитват да подобрят обтегнатите си връзки.

Освен това двамата лидери обсъдиха забраната на Китай за внос на морски дарове от Япония и нашумелия случай с японски бизнесмен, задържан в Китай по време на разговори в кулоарите на срещата на върха на АТИС в Сан Франциско снощи.

Страните трябва да се "съсредоточат върху общите интереси", да потвърдят своите "стратегически взаимноизгодни отношения и да им придадат ново значение", заяви Си на Кишида.

В съвместно изявление през 2008 г. Япония и Китай се споразумяха да се стремят към"взаимноизгодни отношения, основани на общи стратегически интереси", целящи да осигурят чест обмен на лидерство по въпроси като сигурността.

През последните години обаче този израз се използва все по-рядко, тъй като двете страни - исторически съперници, имаха разногласия по редица въпроси - териториални спорове, търговско напрежение и Тайван - демократичният остров, който Пекин претендира за своя територия.

Съвсем наскоро двустранните отношения бяха подложени на изпитание от забраната на Китай за внос на японски морски дарове след решението на Токио през август да изпусне пречистена вода от АЕЦ "Фукушима" в морето.

След срещата Кишида заяви, че е настоял Си да отмени забраната, а освен това е поискал бързото освобождаване на бизнесмена, чийто арест е нанесъл огромен удар на техните близки икономически връзки.

На свой ред Си посочи, че Япония трябва да приеме сериозно опасенията относно изпускането на вода от Фукушима и да подходи отговорно към въпроса.

Двете страни обещаха и да проведат диалог на високо ниво по икономически въпроси и приветстваха стартирането на нова рамка за обсъждане на контрола върху износа, информираха от японското външно министерство.

Наред със Съединените щати, Китай е най-големият търговски партньор на Япония.