САЩ и Китай си подадоха ръка, изплашиха ли Путин?

Планетата е достатъчно голяма, за да просперираме всички, каза Си Цзинпин, а докато се усмихваше Байдън го нарече диктатор

Актуални новини
15:21 - 16 Ноември 2023
7132
САЩ и Китай си подадоха ръка, изплашиха ли Путин?

Американският президент Джо Байдън и китайският му колега Си Цзинпин възобновиха вчера диалога, който беше спрян от една година, но също така демонстрираха и различията си, особено по отношение на Тайван.

Интересното в геополитически план е, че по-рано през тази година Си проведе две ключови срещи с Владимир Путин. През март китайският лидер прекара три дни в Москва, нарушавайки изолацията, в която Путин изпадна, след като нахлу в Украйна, а през октомври руският лидер му върна жеста в едно от редките си излизания от Русия, след като Международният наказателен съд го обяви за издирване за военни престъпления. Сега предстои да видим дали Пекин ще се отдалечи малко от Москва и ще се сближи с Вашингтон по някои въпроси.

В края на пресконференция, която имаше за цел да обобщи резултатите от срещата на върха Китай-САЩ, президентът на САЩ обаче безцеремонно заяви, че все още смята китайския си колега за "диктатор".

"Той е диктатор в смисъл, че управлява държава, която е комунистическа и е с форма на управление напълно различна от нашата", каза Байдън, използвайки квалификация, която и в миналото е предизвиквала гнева на Пекин.

Срещата обаче ще доведе до възобновяване на военните комуникации на високо равнище, които са преустановени от повече от година, заявиха двете суперсили.

Според Джо Байдън четиричасовата среща на върха, проведена в луксозно имение на около 40 км от Сан Франциско, е била "конструктивна и продуктивна".

80-годишният президент от Демократическата партия увери, че двамата лидери ще могат да вдигнат телефона и да говорят "директно и незабавно" в случай на криза.

Срещата, която имаше за цел да създаде впечатление за подновено разведряване - Джо Байдън и Си Цзинпин например се показаха пред фотографите по време на кратка разходка из красива градина - разбира се, не разреши никакви фундаментални различия.

Тайван

Според американската страна президентът Си се е съгласил да предприеме "редица важни мерки за значително намаляване на доставките" на прекурсори на фентанила.

Този силен синтетичен наркотик, произвеждан с химически прекурсори, доставяни предимно от Китай, причинява десетки хиляди смъртни случаи от свръхдози всяка година в САЩ.

Тази новина е добре дошла за Джо Байдън, който води предизборна кампания за втори мандат и редовно е обвиняван от републиканските си опоненти, че не прави достатъчно за борбата с трафика на наркотици.

Вашингтон и Пекин решиха също така да мобилизират група експерти, които да обсъдят рисковете, свързани с изкуствения интелект.

Но Си Цзинпин, изправен пред влошаващото се икономическо и социално положение в Китай, не е склонен да проявява слабост, особено по отношение на Тайван.

Статутът на острова, за суверенитет на който претендира Пекин и на който скоро ще се проведат президентски избори, продължава да бъде основна ябълка на раздора.

Джо Байдън помоли вчера Си да "уважава изборния процес" и потвърди умишлено двусмислената линия, възприета от САЩ: никаква подкрепа за независимост на Тайван, но същевременно противопоставяне на евентуално поемане на контрола над острова от Китай със сила.

От своя страна китайският президент призова американския си колегата да "спре да въоръжава Тайван", тъй като според него обединението е "неизбежно", заяви китайски дипломатически източник.

"Планетата е достатъчно голяма"

Вашингтон също така очаква от Китай, близък партньор на Иран и Русия, да не изостря допълнително големи международни кризи: конфликта между Израел и "Хамас" и войната в Украйна.

Двамата лидери имаха среща във формат с участието на съответните делегации, последвана от работен обяд в тесен формат - в менюто имаше пиле с естрагон и бадемова торта - и накрая разходка в градината, както изглежда организирана за фотографите.

Срещата на върха беше съгласувана в детайли след седмици на преговори и беше проведена в имение насред хълмовете на Калифорния, което е служило за декор на сапунения сериал "Династия" от 80-те години на миналия век.

В началото на срещата американският президент призова съперничеството да бъде управлявано "отговорно", за да се "гарантира, че то няма да прерасне в конфликт".

Си Цзинпин, който предупреди за "непоносимите" последици от евентуална конфронтация, заяви, според превода на английски език, че Китай и САЩ не могат "да обърнат гръб един на друг".

"Планетата е достатъчно голяма, за да просперират нашите две страни", каза той в момент, когато Вашингтон и Пекин са въвлечени в ожесточена икономическа, технологична, стратегическа и военна конкуренция.

Си обаче каза на Джо Байдън, че американските икономически санкции вредят на "законните интереси" на Китай, съобщи китайска държавна медия.

Си Цзинпин и Джо Байдън за последен път разговаряха помежду си през ноември 2022 г. в кулоарите на срещата на върха на Г-20 на остров Бали.

След това двустранните отношения продължиха да се изострят и дори имаше опасност да бъдат замразени, когато в началото на годината китайски балон прелетя над територията на САЩ.

Вашингтон определи това като шпионаж - нещо, което Китай отрече.

През март китайският президент осъди американската стратегия на "обкръжаване"на Китай в момент, когато САЩ укрепват съюзите си в Азиатско-тихоокеанския регион и налагат икономически санкции на Пекин.

Въпреки това през лятото тонът се смекчи достатъчно, за да позволи провеждането на срещата в Калифорния.

Същевременно президентът на Китай Си Цзинпин заяви, че веднъж отворена вратата на китайско-американските отношения няма да бъде никога затворена, предаде Франс прес. След срещата в изказване по време на вечеря с бизнесмени Си заяви, че отношенията между двете най-големите икономики в света ще продължат да се развиват.

Си също така увери, че Китай няма да води война срещу никоя страна. "Каквато и степен на развитие ние бихме могли да достигнем, ние няма да търсим никога хегемонията или експанзията и няма никога да налагаме нашата воля на другите", заяви Си. "Китай не се стреми към сфери на влияние и няма да поведе нито гореща, нито студена война срещу която и да е страна в света", добави Си пред бизнесмените.

Той също така заяви, че Китай е готов да бъде партньор и приятел на САЩ и подчерта, че има много възможности за двустранно сътрудничество, предаде Ройтерс.    

Президентът Си каза на Байдън, че Китай не се стреми да "надмине или измести САЩ" и подчерта, че "САЩ не трябва да се опитват да потискат и контролират Китай".

"Китай няма да поеме по стария път на колонизацията и грабежа, нито пък по лошия път на хегемонията, по който върви една набрала сила страна", заяви Си.

Той предупреди също Вашингтон, че Пекин не е доволен от санкциите, както и от други мерки, срещу китайски компании.

На срещата с бизнесмените китайският лидер намекна и, че страната му ще изпрати нови панди в САЩ, допълва Асошиейтед прес. Той нарече пандите "пратеници на приятелството между китайския и американския народ".

"Готови сме да продължим нашето сътрудничество със САЩ относно опазването на пандите като вид ", подчерта Си.

Пандите - символ на американо-китайското приятелство

Черно-белите мечоци от дълго време са символ на американо-китайското приятелство. Пекин подари за първи път две панди на Националната зоологическа градина във Вашингтон през 1972 г.  преди нормализирането на двустранните връзки. После Пекин даде под наем на други американски зоологически градини още панди, като накрая се стигна и до двустранна програма за опазване за пандите.

Три от гигантските панди от Националния зоопарк в САЩ  - Мей Сян, Тян Тян и тяхното отроче Сяо Ци Цзи  - преди осем дни обаче  отпътуваха за Китай. След тяхното отпътуване в САЩ останаха четири панди, които се намират сега в зоопарка в Атланта.

На срещата с бизнесмени Си заяви, че хората в щата Калифорния искали да имат отново панди в зоопарка в Сан Диего.

Когато двустранните отношения между Китай и САЩ се влошиха през последните години, китайската общественост започна да иска пандите да бъдат върнати от американските зоологически градини в родния им Китай. В китайски социални медии се появиха недоказани твърдения за лошо отношение към пандите в американските зоопаркове.

Споразумението между Националния зоопарк във Вашингтон и Китайската асоциация за опазване на дивата природа изтича през декември и досега преговорите за подновяването му не дадоха резултат.

Зоопаркът в Сан Диего върна на Китай пандите през 2019 г., а по-рано през настоящата година последната панда в зоопарка в Мемфис в Тенеси също се прибра в родината си.

Реакцията на Русия

Русия цени приятелството между лидерите на Руската федерация и на Китай Владимир Путин и Си Цзинпин и Кремъл не коментира думите на президента на САЩ Джо Байдън по адрес на председателя на Китайската народна република, предаде ТАСС.

"Честно казано, не бих коментирал подобни изявления", отговори прессекретарят на президента Путин - Дмитрий Песков, на журналистически въпрос как в Кремъл оценяват това, че Байдън е нарекъл Си Цзинпин "диктатор".

"Главното за нас е настоящото приятелство и отношенията на взаимно уважение, които съществуват между лидерите на Китай и Русия. Тези отношения ценим ние", подчерта говорителят на Кремъл.

Запитан дали Москва има информация, че на срещата между Байдън и Си Цзинпин е била засегната темата "Русия", Песков заяви: "За момента не разполагаме с информация за това какви въпроси са били на дневен ред, затова ще чакаме, докато обсъжданите теми бъдат осветлени".