Китай иска САЩ да отменят икономическите санкции

САЩ
11:05 - 10 Юли 2023
1756
Китай иска САЩ да отменят икономическите санкции

Китай призова САЩ да предприемат "практически действия" в отговор на "големите опасения" на азиатската страна относно санкциите срещу китайски фирми, съобщава "Ройтерс".

Апелът идва, след като министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън приключи над 10-часови срещи с високопоставени служители в Пекин.

Тя посети китайската столица с цел да облекчи напрежението между двете световни суперсили. Въпреки че не беше постигнат пробив, двете страни определиха разговорите си като "продуктивни" и се съгласиха да запазят каналите за комуникация отворени "на всички нива" по отношение на икономиката.

Посещението на Йелън увеличава шансовете за среща между президента на САЩ Джо Байдън и китайския му колега Си Дзинпин по-късно тази година, вероятно на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Сан Франциско през ноември.

Преди да отпътува от Китай в неделя, Йелън заяви, че тя и нейните китайски колеги са изложили значителни различия по време на срещите си - усещане, което беше отразено и в прессъобщение на китайското финансово министерство в тази сутрин.

Китай "изисква" от САЩ да "преустановят потискането на китайските предприятия, да отменят забраните за продукти, свързани със Синдзян, и да предприемат конкретни стъпки, за да отговорят на основните опасения на Китай в икономическите отношения между двете страни", настоява ведомството.

Съединените щати наложиха санкции на някои китайски компании заради използването на принудителен труд в западния регион Синдзян.

От своя страна, Пекин отрича тези твърдения, както и извършването на всякакви други злоупотреби там.

Министерството допълва, че Китай вярва, че неговото развитие е по-скоро възможност, отколкото риск за САЩ и "засилването на сътрудничеството между Китай и Съединените щати е реалистична необходимост и правилният избор на двете страни".

"Повторното започване на високопоставени китайско-американски преговори в различни области може да отвори място за повече сътрудничество по двустранни и глобални въпроси", посочва базираният в Хонконг Брус Пан, главен икономист в Jones Lang LaSalle.

"Очаквам да има повече комуникация на работно ниво по редица теми, по които има повече консенсус, отколкото разногласия, като изменението на климата и списъка за намаляване на митата", добави той.