Китай изрази готовност да посредничи между Иран и Пакистан

Свят
11:41 - 18 Януари 2024
2191
Китай изрази готовност да посредничи между Иран и Пакистан

Китай, който поддържа добри отношения както с Иран, така и с Пакистан, изрази готовността си да посредничи между двете държави в момент на ескалация на напрежението, предаде Франс прес, като се позова на китайското външно министерство. Всяка от двете страни нанесе удари по територията на другата.

"Ако двете страни имат нужда, ние сме готови да играем конструктивна роля за успокояване на ситуацията", заяви пред журналисти говорителката на китайското външно министерство Мао Нин.

"Китай искрено се надява, че двете страни ще проявят спокойствие и сдържаност, за да бъде избегната ескалация на напрежението", каза още говорителката.

Два дни след като Иран извърши атака на територията на Пакистан, Пакистан обяви днес, че през нощта е нанесъл "удари по укрития на терористи" в Иран. Иранската държавна телевизия съобщи за девет убити при пакистанското нападение.

Техеран и Исламабад често си разменят взаимни обвинения, че позволяват на бунтовнически групировки да използват съответно пакистанската и иранската територия като база за атаки срещу съответно Иран и Пакистан. Рядко обаче въоръжените сили на двете страни биват замесени в подобни нападения.

Двете страни си разменят удари на фона войната в ивицата Газа и на атаките на йеменските бунтовници хуси, които разполагат с подкрепата на Иран, срещу търговски кораби в Червено море, отбелязва БТА.