Китай наложи санкции на САЩ

Азиатската държава санкционира американски официални представители

Свят
12:05 - 13 Юли 2020
1404
Китай наложи санкции на САЩ

Китай разкри подробности за обещаните ответни мерки срещу САЩ във връзка с наложените от американците санкции заради нарушаване на човешките права на уйгурите в Синдзян, информира South China Morning Post.

Азиатската държава санкционира американски официални представители на правителството и сенатори.

Това е поредният сблъсък във влошаващите се между САЩ и Китай отношения.

Говорител на Министерството на външните работи на Китай съобщи, че поведението на американските чиновници и политици е допринесло за сериозно увреждане на отношенията между двете държави и трябва да се осъди.

Представителят поясни, че посланикът по въпросите на свободата на вероизповеданията в Държавния департамент на САЩ Самюел Браунбек, американските сенатори Марко Рубио и Тед Круз, както и комисия за Китай към Конгреса на САЩ са санкционирани.

"Синдзян е напълно вътрешна работа на Китай и САЩ нямат право да се месят", подчерта говорителят и допълни, че правителството на Китай е решено да защити суверенитета си, да се бори с тероризма, сепаратизма и религиозния фундаментализъм.

В четвъртък правителството на САЩ наложи санкции на няколко висши представители на Китай заради ограничаване правата на уйгурите и други малцинствени групи в Синдзян.