Китай облекчи мерките срещу COVID след мащабните протести

През последните дни страната регистрира най-големия си брой случаи на вируса

Свят
11:21 - 01 Декември 2022
1748
Китай облекчи мерките срещу COVID след мащабните протести

Китай даде индикации за промяна на политиката „нулев ковид“ и облекчи някои мерки срещу разпространението на коронавируса въпреки високите дневни нива на заразата.

Десетки квартали в Шанхай и Гуанджоу – едни от най-засегнатите градове – бяха освободени от локдаун-мерките в четвъртък. От Пекин пък признаха, че са изправени пред „нова ситуация“.

Всичко това се случва, след като в Китай се разразиха масови протести срещу строгите мерки за ограничаване на COVID-19. Размириците бяха предизвикани от пожар във високоетажен блок в западния регион Синдзян, при който миналата седмица загинаха 10 души. Много китайци смятат, че дългогодишните ограничения срещу коронавируса в града са допринесли за смъртните случаи, въпреки че властите отричат това.

Стигна се до няколкодневни широкомащабни протести в различни градове, които обаче стихнаха постепенно на фона на засиленото полицейско присъствие. Някои от мерките в големите градове като Гуанджоу бяха отменени часове след насилието по улиците – там протестиращи и полиция влязоха в остри сблъсъци.

Според информация на „Ройтерс“ в една част на столицата Пекин също е разрешено на болните от COVID с леки симптоми да се изолират у дома. Това е промяна в здравните протоколи от началото на тази година, които направиха така, че цели сгради и общности бяха блокирани, понякога в резултат на само един положителен случай.

В други големи градове като Шанхай и Чунцин също бяха облекчени някои правила.

Това се случва в момент, когато един от най-високопоставените служители на Китай, отговарящ за пандемията - вицепремиерът Сун Чунлан, заяви, че способността на вируса да предизвиква заболявания отслабва. "Страната е изправена пред нова ситуация и нови задачи в областта на превенцията и контрола на епидемиите, тъй като патогенността на щама „Омикрон“ отслабва, все повече хора се ваксинират и се натрупва опит в борбата с вируса", каза тя, цитирана от „Ройтерс“ и БиБиСи.

През последните дни Китай регистрира най-големия си брой случаи на COVID от началото на пандемията - в сряда са отчетени над 36 000. Въпреки това броят им е все още малък за страна с население от 1,4 млрд. души, в която от началото на пандемията официално са починали малко над 5200 души. Това се равнява на три смъртни случая от коронавирус на всеки милион в Китай, в сравнение с 3000 на милион в САЩ и 2400 на милион в Обединеното кралство например.