Китай обяви нови военни учения около Тайван

Министерството на външните работи на Тайпе осъди този ход,

Свят
17:16 - 08 Август 2022
1769
Китай обяви нови военни учения около Тайван

Китайските военни обявиха нови военни учения по море и въздушното пространство около Тайван - ден след планирания край на най-мащабните досега учения в знак на протест срещу посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе миналата седмица, предаде "Ройтерс".

Командването на Китай заяви, че ще проведе съвместни учения с акцент върху операциите за борба с подводници и нападение по море - потвърждавайки опасенията на някои анализатори в областта на сигурността и дипломати, че Пекин ще продължи да оказва натиск върху отбраната на Тайван.

Министерството на външните работи на Тайван осъди този ход, като заяви, че Китай умишлено създава кризи. То поиска от Пекин да спре военните си действия и да се "отдръпне от ръба".

"Пред лицето на военното сплашване, създадено от Китай, Тайван няма да се страхува, нито ще се отдръпне, и ще защитава по-твърдо своя суверенитет, национална сигурност и свободен и демократичен начин на живот", се казва в изявление на министерството.

Посещението на Пелоси в Тайван миналата седмица разгневи Китай, който смята самоуправляващия се остров за свой и отговори с тестови изстрелвания на балистични ракети над Тайпе за първи път, както и с изоставяне на някои линии на диалог с Вашингтон.

Продължителността и точното местоположение на последните учения все още не са известни, но Тайван вече облекчи ограниченията за полети в близост до шестте китайски района на учения, които обграждат острова.

Малко преди обявяването на последните учения президентът на Тайван Цай Инг-уен се срещна с гостуващия министър-председател на Сейнт Винсент и Гренадини Ралф Гонсалвес, като му каза, че е трогната от решимостта му да го посети въпреки военния натиск от страна на Китай.

"През последните дни министър-председателят Гонсалвес изрази мнение, че китайските военни учения няма да му попречат да посети приятелите си в Тайван. Тези изявления дълбоко ни трогнаха", заяви Цай на церемонията по посрещането на Гонсалвес в Тайпе.

Не беше ясно дали Цай е поканила Гонсалвес преди или след посещението на Пелоси. "Не разкриваме вътрешно планиране или комуникации между правителства", отговори тайванското външно министерство на въпрос на "Ройтерс".

Освен изстрелването на 11 балистични ракети с малък обсег по време на предишните четири дни на ученията, китайски военни кораби, изтребители и безпилотни самолети маневрираха интензивно около острова.

Малко преди да приключат тези учения в неделя, около 10 военни кораба от Китай и Тайван са маневрирали в непосредствена близост до неофициалната средна линия на Тайванския проток, според запознат със ситуацията човек, който се занимава с планиране на сигурността.