Сингапур: Отношенията между САЩ и Китай се влошават

По-рано градът-държава обяви пакет от мерки за подпомагане на групите с по-ниски доходи

САЩ
15:54 - 08 Август 2022
1994
Сингапур: Отношенията между САЩ и Китай се влошават

Mинистър-председателят на Сингапур Ли Хсиен Лун предупреди за възможността от "инциденти" в Тайванския проток, което според него едва ли скоро ще намалее на фона на дълбоките подозрения и ограничената ангажираност между САЩ и Китай, предава Ройтерс.

Сингапур ще бъде разтърсван от това силно съперничество и напрежение в региона, поради което трябва да се подготви за бъдеще, което ще бъде по-малко мирно и стабилно от сегашното, заяви Лий в телевизионно обръщение преди националния празник на града-държава

"Около нас се надига буря. Отношенията между САЩ и Китай се влошават, с неразрешими проблеми, дълбоки подозрения и ограничена ангажираност", каза Лий.

"Малко вероятно е това да се подобри в скоро време. Нещо повече, грешки или злополуки могат лесно да влошат нещата много повече".

Лий заяви, че икономическите предизвикателства са по-непосредствени и че перспективите пред Сингапур са "значително помрачени", като добави, че през следващите месеци правителството ще въведе повече мерки, за да помогне на хората да се справят с нарастващите цени.

През последните месеци инфлацията в Сингапур достигна над десетгодишен връх, а централната банка на страната затегна паричната си политика на 14 юли, за да се справи с натиска на разходите.

По-рано градът-държава обяви пакет от мерки за подпомагане предимно на групите с по-ниски доходи, за да помогне за смекчаване на повишените разходи за живот вследствие на инфлацията и нарастващите цени на енергията.

"Светът едва ли скоро ще се върне към ниските нива на инфлация и лихвени проценти, на които се радвахме през последните десетилетия", каза той и добави, че страната с население от 5,5 млн. души трябва да планира далеч напред и да трансформира промишлеността, да усъвършенства уменията и да повиши производителността.