Напрежението между Тайван и Китай се покачва

Смята се, че тези учения са най-мащабните, провеждани в близост до Тайван

Свят
17:42 - 05 Август 2022
3532
Напрежението между Тайван и Китай се покачва

Тайванската армия обяви, че 68 китайски изтребителя и 13 военни кораба са пресекли "средната морска линия" в Тайванския проток, която разделя континентален Китай от острова, в рамките на мащабните военни маневри, организирани от Пекин, предаде Франс прес.

В съобщение от тайванското министерство на отбраната заявиха, че осъждат действията на китайската Народна освободителна армия, която умишлено е пресякла средната морска линия.

На този фон Китай заяви, че отменя или временно прекратява диалога със САЩ по редица въпроси - от изменението на климата до военните отношения и борбата с наркотиците - в отговор на посещението на председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван, съобщи Асошиейтед прес.

Министерството на външните работи в Пекин заяви, че диалогът между американските и китайските регионални военни командири и министрите на отбраната ще бъде отменен, както и разговорите за военната морска безопасност. Сътрудничеството в областта на връщането на нелегални имигранти, разследването на криминални случаи, транснационалната престъпност, незаконния наркотрафик и изменението на климата ще бъде преустановено, заяви министерството.

Китай заяви също, че повече от 100 военни самолета и 10 военни кораба са участвали във военните учения със стрелби с бойни муниции около Тайван през последните два дни, като същевременно обяви предимно символични санкции срещу председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси и нейното семейство заради посещението й в Тайван по-рано тази седмица.

Агенция Синхуа съобщи, че изтребители, бомбардировачи, ескадрени миноносци и фрегати са били използвани в така наречените "съвместни операции по блокиране".

Командването на Източния театър на въоръжените сили също така изстреля нови версии на ракети, за които заяви, че са поразили прецизно неназовани цели в Тайванския проток.
Китайската армия изстреля и ракети над Тайван в Тихия океан, съобщиха военни пред държавните медии, като по този начин значително засилиха заплахите на Китай за нападение и нахлуване на острова, посочва АП. Пет от ракетите, изстреляни от Китай след началото на военните учения вчера, се приводниха в изключителната икономическа зона на Япония край Хатерума, остров далеч на юг от основните японски острови, заяви японският министър на отбраната Нобуо Киши. По-късно от японското министерство на отбраната заявиха, че според тях четири други ракети, изстреляни от югоизточното китайско крайбрежие на Фуцзян, са прелетели над Тайван.

Ученията, които според Синхуа са с "безпрецедентен мащаб", представляват най-острата реакция на Китай на посещението на Пелоси. Председателката на Камарата на представителите е най-високопоставеният американски политик, посещаващ Тайван от 25 години насам.

Смята се, че тези учения са най-мащабните, провеждани в близост до Тайван в географско отношение, и най-близките по разстояние - на 20 км от острова, уточни АП.