Нанси Пелоси: Няма да позволим на Китай да изолира Тайван

Тя нарече демократичния остров една от най-свободните страни в света

САЩ
11:17 - 05 Август 2022
2176
Нанси Пелоси: Няма да позволим на Китай да изолира Тайван

"САЩ няма да позволят на Китай да изолира Тайван", заяви председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, цитирана от агенция Франс прес.

В момента в Токио, на последния етап от азиатската си обиколка, Пелоси не коментира пряко китайските учения, но заяви, че американските политици трябва да могат да пътуват свободно до Тайван.

"Те могат да се опитат да попречат на Тайван да посети или да участва на други места, но няма да изолират Тайван, като ни пречат да пътуваме до там", каза тя пред репортери и добави, че пътуването ѝ не е с цел промяна на статуквото в региона.

На въпроса дали обиколката не е била по-скоро свързана с нейното собствено наследство, отколкото с ползата за Тайван, Пелоси отговори: "Не става въпрос за мен, а за тях."

Тя нарече демократичния остров една от най-свободните страни в света и заяви, че се гордее с работата си по показване на опасенията, свързани с континентален Китай, от предполагаеми нарушения на търговията и разпространението на оръжия до правата на човека.