Китай отчита най-ниска раждаемост за 70 години

В селските райони на семействата е разрешено да имат две деца, ако първото е момиче

Свят
12:57 - 17 Януари 2020
2568
Китай отчита най-ниска раждаемост за 70 години

Раждаемостта в Китай падна до най-ниското си ниво от създаването на Народна република Китай преди 70 години - въпреки облекчаването на политиката за едно дете, съобщава БиБиСи.

Коефициентът на раждаемост е 10,48 на хиляда през 2019 г. - най-ниският от 1949 г., съобщи Националното статистическо бюро.

Броят на бебетата, родени през 2019 г., спада с 580 000 до 14,65 милиона. Раждаемостта на страната намалява от години - представлява предизвикателство за втората най-голяма икономика в света.

Въпреки намаляването на раждаемостта, по-ниската смъртност означава, че населението на Китай достигна 1,4 милиарда през 2019 г., увеличавайки се от 1,39 милиарда.

Но намаляващата раждаемост поражда опасения от "демографски времеви бомби" - тоест по-малко население в трудоспособна възраст, което трябва да поддържа по-голямо, пенсионирано население.

Раждаемостта в Китай е по-ниска от тази в САЩ, която през 2017 г. възлиза на 12 на хиляда души (най-новите налични данни), но по-висока от Япония.

Общата глобална раждаемост е била 18,65 през 2017 г., според Световната банка. През 1979 г. китайското правителство въведе общонационална "политика за едно дете" - с различни изключения - за забавяне на растежа на населението.

Семействата, които са нарушили правилата, са изправени пред глоби, загуба на работа и понякога принудителни аборти. Но политиката е обвинена за тежък дисбаланс между половете - мъжете все още са повече от жените с повече от 30 милиона в данните за 2019 г.

През 2015 г. правителството прекрати политиката си за едно дете, позволяваща на двойките да имат две деца. Но тази реформа не успя да обърне спадащата раждаемост в страната - въпреки двугодишното увеличение веднага след това.

Според експерти това е така, защото облекчаването на политиката не идва с други важни промени, които подкрепят семейния живот - като парична подкрепа за отглеждане на деца и увеличен отпуск по бащинство.

Повечето хора не могат да си позволят повече от едно дете, казват те.

Китайската политика за едно дете: Въведена през 1979 г., означаваше, че много китайски граждани - около една трета, твърди Китай през 2007 г. - не могат да имат второ дете, без да бъдат глобени; в селските райони на семействата е разрешено да имат две деца, ако първото е момиче; Други изключения включват етнически малцинства и - от 2013 г. - двойки, в които поне единият е бил едно дете; Хората коментират, че политиката е довела до принудителни аборти, детеубийства и недостатъчно отчитане на раждания; Това също е причина за дисбаланса на половете в Китай.