Китай отговори остро на Байдън

САЩ
11:12 - 22 Юни 2023
1619
Китай отговори остро на Байдън

Китай твърди, че президентът на САЩ Джо Байдън "публично е провокирал" Пекин, като е нарекъл държавния глава Си Дзинпин "диктатор". 

Това заяви Мао Нин, говорител на Министерството на външните работи на Китай, цитиран от агенция "Блумбърг". На брифинг в Пекин тази сряда, 21 юни, Нин нарече коментарите на Байдън "безотговорни".

Според нея това "противоречи на основни факти и дипломатически протоколи, сериозно нарушава политическото достойнство на Китай и е публична политическа провокация".

На 20 юни Джо Байдън заяви по време на благотворително събитие в Калифорния, че Си е бил изумен от шпионския балон, който прелетя над САЩ по-рано тази година, и "дори не е знаел, че е там". "Това е най-големият срам за диктаторите - когато те не знаят какво се е случило", заяви Байдън.

Коментарите на американския президент и отговорът на Китай показват колко крехки са връзките между най-големите икономики в света, при условие че те имат фундаментални разногласия по въпроси, засягащи правата на човека, технологиите, търговията и продажбата на оръжия на Тайван.

На 18-19 юни държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен бе на посещение в Китай. Той проведе разговори с външния министър Цин Ган, които Държавният департамент нарече "смислени и конструктивни". Освен това се срещна със Си Дзинпин.