Китай отхвърли обвиненията на САЩ и Великобритания в кибершпионаж

САЩ
12:09 - 26 Март 2024
973
Китай отхвърли обвиненията на САЩ и Великобритания в кибершпионаж

Пекин призова САЩ и Великобритания да спрат да политизират въпроса за киберсигурността, да клеветят Китай и да налагат едностранни санкции на страната, съобщава "Ройтерс".

"За Съединените щати и Обединеното кралство е чисто политическо маневриране да подхванат отново т.нар. кибератаки, извършени от Китай, и да санкционират китайски физически лица и организации", заяви говорителят на китайското външно министерство Лин Джян на редовен брифинг.

"Китай е крайно недоволен и твърдо се противопоставя на това", подчерта той.

Вчера официални лица от САЩ и Великобритания повдигнаха обвинения, наложиха санкции и обвиниха Пекин в мащабна кампания за кибершпионаж, за която се твърди, че е засегнала милиони хора.

Властите от двете страни на Атлантическия океан нарекоха хакерската група APT31 (Advanced Persistent Threat Group 31) и заявиха, че тя е част от Министерството на държавната сигурност на Китай.

На свой ред китайското посолство в Лондон нарече обвиненията "напълно измислени и злонамерени клевети".

"Преди това Китай е давал технически разяснения и отговори относно информация за т.нар. APT31, предоставена от британската страна. Това ясно показва, че доказателствата, предоставени от британската страна, са недостатъчни и на съответните заключения липсва професионализъм", изтъкна Лин.

Освен това Великобритания обвини китайски хакери в опит да проникнат в имейл акаунти на британски законодатели, критикували азиатската страна.

Лин посочи, че Китай е направил официално изявление до всички заинтересовани страни "и ще предприеме необходимите мерки за защита на законните права и интереси на Китай".

Няколко други държави също обвиниха Китай в хакерство и кибератаки - твърдения, които страната отрече.

По-рано днес правителството на Нова Зеландия зсъобщи, че е изразило загриженост пред китайското правителство относно участието му в спонсорирана от държавата кибератака срещу новозеландския парламент през 2021 г.

По-рано тази година Съединените щати заявиха, че са започнали операция за борба с всеобхватна китайска хакерска операция, която компрометира хиляди свързани с интернет устройства.