Китай посрещна Илон Мъск с отворени обятия

САЩ
11:22 - 31 Май 2023
1987
Китай посрещна Илон Мъск с отворени обятия

Той е пионер, и някои го искат за президент на САЩ - милиардерът Илон Мъск беше обсипан с похвали от китайската общественост по време на пътуването си до Китай, предава Ройтерс. Същевременно, той си осигури срещи с трима правителствени министри.

От както кацна в Пекин във вторник, главният изпълнителен директор на Tesla Inc се срещна с министрите на външните работи, търговията и промишлеността на Китай и вечеря със Жен Ючин, председател на водещия доставчик на батерии CATL.

Въпреки че малко се знае за тези дискусии - министерството на индустрията каза само, че неговият ръководител Джин Джуанглонг и Мъск са обменили мнения относно развитието на електрически превозни средства и свързани автомобили - това не е спряло изблика на ентусиазъм към Мъск в китайските социални медии.

"Той е глобален идол", коментира един потребител. "Илон Мъск е просто страхотен, само ако Китай можеше да има някой като Илон Мъск", каза друг.

Необявеното пътуване на Мъск е последното на американски главен изпълнителен директор в Китай, откакто страната отмени политиката си за нулев COVID и отвори отново границите си. Тим Кук от Apple посети през март, докато Джейми Даймън от JP Morgan и Лаксман Нарасимхан от Starbucks също са в Китай тази седмица.

Tesla и CATL не отговориха на искания за коментар. Министерството на търговията също не отговори на искане за коментар. Външното министерство цитира милиардера, който описва икономиките на САЩ и Китай като "сиамски близнаци" и казва, че е против тяхното разделяне.

Първото посещение на Мъск в Китай от три години идва, когато Tesla е изправена пред засилваща се конкуренция от страна на произведените в Китай електрически превозни средства и известна несигурност относно плановете за разширяване на завода в Шанхай.

Фабриката е произвела над 700 000 автомобила Model Y и Model 3 миналата година, повече от половината от глобалното производство на компанията.

Не беше ясно дали Tesla е изправена пред някакви регулаторни пречки пред разширяването на завода.

Инвеститорите също се интересуват от това дали китайските регулатори ще разрешат пускането на усъвършенстваните функции за подпомагане на водача на Tesla. Функциите са достъпни в Съединените щати като част от софтуера "Full Self Driving", който се продава за $15 000 на превозно средство.

Очаква се Мъск да се срещне с други високопоставени китайски служители и да посети завода в Шанхай по-късно през седмицата, казаха източници, въпреки че не е ясно с кого точно ще се срещне или какви въпроси ще обсъдят.