Китай предупреди НАТО да не създава хаос в Азия

Свят
15:39 - 11 Юли 2024
1921
Китай предупреди НАТО да не създава хаос в Азия

Китай обвини НАТО, че търси сигурност за сметка на другите и каза на Алианса да не внася същия "хаос" в Азия, както е направил в Еропа, предаде АП.

Изявлението на външното министерство идва ден, след като НАТО определи Китай като "решаващ фактор" за войната на Русия срещу Украйна и на фона на укрепването на връзките между членовете на Алианса и Япония, Южна Корея и Филипините. 

Говорителят на министерството Лин Джиан каза на брифинг, че е неразумно НАТО да прехвърля отговорността по въпроса с Украйна върху Китай понеже "има зловещи мотиви" и подчерта, че Китай има справедлива и обективна позиция по украинския въпрос.

В изявление НАТО каза, че Китай се е превърнал в фактор за войната чрез своето "безгранично партньорство" с Русия и своята широкомащабна подкрепа за руската отбранителна промишлена база.

Лин каза, че търговията на Китай с Русия е законна и разумна и се основава на правилата на Световната търговска организация. Той каза, че "така наречената сигурност" на НАТО идва за сметка на сигурността на други страни.

Пекин изрази загриженост относно зараждащите се отношения на НАТО със страните от Индо-тихоокеанския регион. Австралия, Нова Зеландия, Япония и Южна Корея изпратиха свои лидери или заместници на срещата на върха на НАТО тази седмица във Вашингтон.

"Китай призовава НАТО... да спре да се намесва във вътрешната политика на страната и да петни имиджа на Китай и да не създава хаос в Азиатско-тихоокеанския регион, след като създаде смут в Европа", подчерта Лин.

Припомняме, че тази седмица китайски войски пристигнаха в Беларус за съвместни учения, близо до границата с Полша. Говорителят на външното министерство описа съвместното обучение като нормална военна операция, която не е насочена към конкретна държава.

По-рано този месец руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин присъстваха на среща на лидери или висши служители от 10-те държави от ШОС в Казахстан, на която Путин повтори искането си Украйна да изтегли войските си от частите на страната, окупирани от руските сили. Украйна твърдо отхвърли това, както и китайското предложение за мир, в което не се споменава връщането на украинска територия на правителството в Киев.