Китай призова за конференция за мира в Газа

Свят
11:29 - 15 Януари 2024
1114
Китай призова за конференция за мира в Газа

Китай призова за провеждане на конференция за мира в Газа, съобщи Ройтерс.

Това се случва малко, след като "Хамас" разпространи видео с трима заложници и заяви, че тяхната съдба ще бъде решена днес.

По време на посещението си в Египет китайският външен министър Ван У апелира за създаване на специфичен график и "пътна карта" за въвеждане на "двуетапно решение" за овладяване на ситуацията в региона. Той настоя за възобновяване на мирните преговори между Израел и Палестина.

В неделя от "Хамас" предупредиха израелското правителство да прекрати офанзивата срещу ислямистката палестинска групировка, с което ще допринесе за освобождаването на заложниците.

На 37-секундното видео се виждат 26-годишният Ноа Аргамани, 53-годишният Йоси Шараби и 38-годишният Итай Свирски. То завършва с думите "Утре ще ви уведомим за тяхната съдба".

Припомняме, че вчера говорителят на въоръженото крило на "Хамас" Абу Убайда призна в неделя, че съдбата на много израелски заложници е неизвестна. Атаката срещу Израел на 7 октомври уби повече от 1200 души, най-голямата загуба на живот за един ден от основаването на държавата Израел през 1948 г. Нападателите заловиха 240 заложници и ги отведоха в Газа.

По информация на Министерството на здравеопазването на Газа, броят на загиналите от началото на войната вече е достигнал 24 000, а ранените са над 60 000.

Повече от 9000 военнослужещи от "Хамас" са били убити от началото на войната в ивицата Газа. Това сочи справка, разпространявана от Министерството на отбраната на Израел.