Китай разработва неоткриваема ядрена подводница

Подводниците "Тип 094" са въоръжени с най-модерната китайска ракета JL-3

Свят
11:24 - 09 Октомври 2023
1478
Китай разработва неоткриваема ядрена подводница

Надпреварата във въоръжаването на подводници става все по-оспорвана, след като Китай се впуска в производството на ново поколение ядрени подводници, които вероятно за първи път ще представляват предизвикателство за усилията на САЩ и съюзниците им да ги проследяват, съобщава "Ройтерс".

Анализатори и регионални аташета по отбраната виждат все повече доказателства, че Китай е напът да въведе в експлоатация своята подводница с балистични ракети "Тип 096" преди края на десетилетието, с ключови подобрения по отношение на нейната безшумност, постигнати отчасти чрез руска технология.

Изследване, обсъдено на конференция през май във Военноморския колеж на САЩ и публикувано през август, прогнозира, че новите плавателни съдове ще бъдат много по-трудни за проследяване. 

"Тип 096" ще са кошмар. Ще бъдат изключително трудни за откриване", предупреди бившият подводничар и военноморски анализатор на техническото разузнаване Кристофър Карлсън.

Усилията за проследяване на китайските подводници с ядрен двигател и балистични ракети, известни като SSBN, са сред основните причини за увеличеното разполагане на сили и планирането на действия за сдържане от ВМС на САЩ и армиите на други страни в Индо-Тихоокеанския регион. Очаква се тези действия да се засилят, когато "Тип 096" влязат в експлоатация.

Китайският флот рутинно извършва въоръжени патрули за ядрено възпиране със своите по-стари плавателни съдове "Тип 094" от остров Хайнан в Южнокитайско море, съобщи Пентагонът през ноември.

Подводниците "Тип 094" са въоръжени с най-модерната китайска ракета JL-3, но се считат за относително шумни - основен недостатък за военните подводници.

Подводницата "Тип 096" обаче ще наподобява най-съвременните руски подводници по отношение на стелт технология, радари и оръжия. Подобрените способности ще окажат "дълбоки" последици за САЩ и техните съюзници в Индо-Тихоокеанския регион.

В годишните доклади на Пентагона за китайската армия се съдържат сателитни снимки, направени през миналия ноември в новата китайска корабостроителница "Хулудао", които показват част от корпуса на голяма подводница, които се обработват. Според доклада подводниците трябва да бъдат готови до 2030 г.

Изследването описва и потенциални пробиви в специфични области, включително помпено-реактивно задвижване и вътрешни устройства за заглушаване, базирани на "имитираща иновация" на руската технология.

Този модел подводници вероятно ще бъдат значително по-големи от "Тип 094", което ще им позволи да разполагат с вътрешен "сал", монтиран върху сложни гумени опори за намаляване на шума от двигателя и други звуци, подобно на руските проекти.

Карлсън заяви, че не вярва Китай да се е сдобил с "перлата в короната" на Русия - най-новата ѝ технология - но ще произведе достатъчно трудна за откриване подводница, сравнима с подобрения модел "Акула" на Москва.

"Трудно ни е да открием и проследим подобрената "Акула", призна Карлсън.

Според него Пекин, подобно на Москва, ще държи своите подводници SSBN в рамките на защитни "бастиони" край бреговете си, използвайки наскоро укрепени владения в оспорваното Южнокитайско море.