Китай ще произвежда 610 млн. дози ваксина годишно

В момента 11 китайски ваксини вече са на етап клинични изпитания

Свят
15:48 - 25 Септември 2020
4293
Китай ще произвежда 610 млн. дози ваксина годишно

Програмата на Китай за разработване на ваксина срещу новия коронавирус (COVID-19) е във "водеща позиция" и Пекин очаква годишният производствен капацитет да достигне над 600 млн. дози до края на годината, обявиха властите, цитирани от "Франс прес".

Китай е оптимист по отношение на разработването на своята ваксина срещу коронавирус, след като учените по цял свят се надпреварват да спрат смъртоносния патоген, който предизвика глобален хаос и уби почти 1 млн. души.

Здравните власти казаха по време на пресконференция, че Китай очаква да може да произвежда 610 млн. дози ваксини годишно до края на тази година и най-малко 1 млрд. дози годишно през следващата година.

В момента 11 китайски ваксини вече са на етап клинични изпитания, като четири са във Фаза III, които "напредват безпроблемно", каза Ву Юанбън от Министерството на науката и технологиите.

"Понастоящем работата по изследване и разработване на ваксина срещу COVID-19 на Китай като цяло е във водеща позиция", подчерта Ву и допълни: "Видяхме, че безопасността на ваксините е добра и не е имало сериозни нежелани реакции."

Стотици хиляди основни работници в пристанищата, болниците и други райони с висок риск вече са получили експериментална ваксина от юли, съобщиха служители, твърдейки, че програмата е получила подкрепата и на Световната здравна организация (СЗО).

"Безопасността на ваксината за спешна употреба е напълно удостоверена, но нейната ефикасност не е напълно удостоверена", каза Дженг Джунвей, служител в Националната здравна комисия.

"Досега не е имало една сериозна нежелана реакция от всички участници в програмата за спешна ваксинация Covid", добави Женг. Той настоя, че крайната ваксина ще бъде "достъпна за широката общественост".

В момента в Китай се изследват общо 59 ваксини, според Ву.

Китайският президент Си Дзинпин по-рано заяви, че китайските ваксини ще бъдат превърнати в "глобално обществено благо".

Две ваксини, произведени от China National Biotec Group (CNBG), дъщерно дружество на Sinopharm, са тествани върху над 35 000 души по време на три фази в Близкия изток, каза Ву.

Sinovac - друг водещ производител на ваксини - също провежда изпитвания от трета фаза в страни от Южна Америка и Югоизточна Азия, добави Ву.

Ваксина, разработена съвместно от CanSino Biologics и китайската армия, е одобрена за изпитвания от трета фаза в страни от Европа и Азия.

Русия се похвали, че е създала първата в света одобрена коронавирусна ваксина Sputnik V, въпреки че все още е в процес на клинични изпитвания.