Китай стана първата страна, взела проби от обратната страна на Луната

Любопитно
12:41 - 04 Юни 2024
1794
Китай стана първата страна, взела проби от обратната страна на Луната

Китайската сонда Chang'e-6 излетя от обратната страна на Луната и отпътува обратно към Земята, съобщава "Ройтерс".

Успешното излитане на сондата от земния спътник означава, че Китай е все по-близо до това да стане първата страна, върнала проби от обратната страна на Луната, която остава постоянно скрита от Земята.

По данни на Националната космическа агенция на Китай сондата е излетяла от Луната в 7:38 сутринта местно време, след като успешно е завършила събирането на проби на 2 и 3 юни.

Китайската национална космическа администрация посочи, че Chang'e-6 "издържа теста на високата температура на обратната страна на Луната".

В сравнение с предшественика си Chang'e-5, която извлича проби от близката страна на Луната, Chang'e-6 беше изправена пред допълнително техническо предизвикателство да работи без директна комуникация с наземни станции на Земята.

Вместо това сондата разчиташе за комуникация на релеен спътник Queqiao-2, изведен в орбита през април.

Сондата е използвала бормашина и роботизирана ръка, за да изкопае почвата под повърхността на Луната.

Chang'e-6 е издигнала националния флаг на Китай за първи път на обратната страна на Луната, след като е взела проба.

Сондата вече е в лунната орбита и ще се присъедини към друг космически кораб.

След това пробите ще бъдат прехвърлени към възвръщаем модул, който ще отлети обратно към Земята, като кацането в района на Вътрешна Монголия на Китай се очаква около 25 юни.

Връщането на лунните проби на Земята се следи от учени от цял ​​свят, които се надяват почвата, събрана от Chang'e-6, да помогне да се отговори на въпроси за произхода на слънчевата система.

Мисията беше следена отблизо и в страната като повод за национална гордост. Миналия месец хиляди туристи се стекоха на различни места за наблюдение в южната островна провинция Хайнан, за да наблюдават изстрелването на Chang'e-6.