Китай стартира кампания срещу тормоза в училищата

Свят
14:12 - 14 Май 2024
1617
Китай стартира кампания срещу тормоза в училищата

Китайското министерство на образованието съобщи днес, че като част от усилията за подобряване психичното здраве на учениците ще започне кампания за справяне с проблеми, свързани с прекомерна домашна работа и тормоза в училищата, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

Обявлението дойде ден, след като министерството каза, че провежда обучения на учители и ученици за психично здраве, като специално внимание се обръща на децата мигранти в провинцията и на децата, които родителите „изоставят“, за да отидат да работят в големи градове почти целогодишно.

В публикуваното на уебсайта на министерството съобщение са описани 12 негативни практики в училищата, включително незачитане на регулирани междучасия, пренебрегване и толериране на тормоз. Пекин заяви, че от 2021 г. насам се опитва да реформира образователния сектор и да смекчи напрежението върху учениците, свързано с академичното им представяне. Като част от опитите да намалят разходите за образование, властите притискат индустрията за частни уроци, която е на стойност от повече от 120 милиарда долара (111,3 млрд. евро).

Много граждани посочват високите разходи за грижи за деца и тяхното образование като причини, да не желаят да имат деца.

Съобщенията идват след като 13-годишно момче беше убито в Северен Китай. Този случай предизвика разгорещени медийни дебати относно престъпления, извършени от малолетни, и тежкото положение, в което се намират децата, оставени от мигрантски работници. Три момчета бяха арестувани по съмнения, че са тормозили и убили ученика в малкия град Хандан на 10 март, припомня Ройтерс.