Китай тества 6G от Космоса с нов сателит

Новини
15:20 - 06 Февруари 2024
1425
Китай тества 6G от Космоса с нов сателит

Следващото поколение мобилни мрежи вече се тества не само на Земята, но и в космически условия. Най-големият китайски телеком - China Mobile, обяви изстрелването на нов експериментален сателит с 6G технологии.

Целта е да се изпита интегрирана космическа и наземна комуникация, като в разработката са участвали и учени от академията на науките на комунистическата страна.

Системата е базирана на софтуер и хардуер местно производство, като тя позволява гъвкаво използване на базовите мрежови функции. Сателитът лети на 500 км от нашата планета, като според телекома това води до намалено времезакъснение и по-висока скорост на пренос на данните в сравнение с изкуствените спътници на по-далечна орбита, пише China Daily.

В Космоса е изведен и още един сателит, който обаче използва 5G технология.

Китай работи за това 6G мрежите да влязат в масова експлоатация около 2030 г., като за целта трябва да има окончателни стандарти през 2025 г.

"Всички ще запитат дали е нужна още по-висока скорост след 5G, но всъщност 6G технологията е свързана повече с управление на обществото и мрежите и по-високата им "интелигентност". В момента 5G базовата станция само получава и изпраща комуникационни сигнали. В ерата на 6G базовите станции ще поддържат не само комуникация, но и ще могат да засичат с радиовълни околната среда с формите и движението на обектите. Това не само ще подобри представянето им, но и ще разшири възможните приложения", заяви пред CGTN в края на миналата година Ванг Жикин, зам.-ръководител на Китайската академия за информационни и комуникационни технологии.