Китай убеждава ЕС, че не доставя оръжия на Русия

Визитата на Мишел също е възможност за 27-членния блок да покаже единен фронт

Русия
16:17 - 01 Декември 2022
889
Китай убеждава ЕС, че не доставя оръжия на Русия

Председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел заяви, че китайският президент Си Дзинпин е "изяснил", че Пекин не предоставя оръжия на Русия, които тя да използва във войната в Украйна.

На среща между двамата в Пекин Си настоя, че ядрената заплаха в резултат на конфликта "не е приемлива и отговорна".

Китайският лидер призова за преговори за политическо решение на конфликта в Украйна, съобщава "Асошиейтед прес".

По негови думи "разрешаването на украинската криза с политически средства е в най-голям интерес за Европа и от общ интерес на всички страни в Евразия".

При настоящите условия трябва да избягваме ескалацията и разширяване на кризата и да работим за мир, категоричен бе той.

Китай обаче многократно е правил подобни изявления в миналото, като същевременно отказва да осъди руската инвазия и критикува санкциите срещу Москва.

Седмици преди началото на войната Си и руският лидер Владимир Путин потвърдиха "неограничените си отношения". Същевременно Пекин увеличи покупките на петрол от Русия, а военновъздушните сили на двете страни проведоха съвместни учения тази седмица.

Говорител на Мишел заяви, че той е подчертал, че ЕС разчита на Китай, като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, да призове Русия да зачита основните принципи на Хартата на ООН и да допринесе за прекратяване на бруталното унищожение и окупация на Русия.

Представители на ЕС поясниха, че еднодневното посещение на Мишел е имало за цел да намери баланс между желанието на Съюза за повече износ за Китай и необходимостта да бъде твърд с Пекин в защитата на демокрацията и основните свободи.

През последните години, когато Китай увеличи влиянието си в световен мащаб, ЕС започна все повече да гледа на страната като на стратегически съперник.

Визитата на Мишел също е възможност за 27-членния блок да покаже единен фронт, след като германският канцлер Олиаф Шолц направи самостоятелно посещение в Китай в началото на ноември.

По време на това пътуване Шолц призова Китай да упражни влиянието си върху Русия и изрази опасения за човешките права. Мишел ще се опита да надгради тези дискусии в момент, когато ЕС се стреми да отстоява позициите си срещу все по-настоятелния и авторитарен Китай.

На пресконференцията в Пекин Мишел посочи и че той и Си са се договорили за по-нататъшен диалог относно правата на човека на фона на протестите срещу COVID блокадите в Китай. Лидерът на съвета на ЕС повтори, че европейските компании са готови да предоставят ваксини срещу COVID-19 на Китай, ако това бъде поискано.