Китай увеличава разходите си за отбрана

Свят
13:21 - 05 Март 2024
1057
Китай увеличава разходите си за отбрана

Тази година Китай ще увеличи разходите си за отбрана със 7,2%, предаде Ройтерс, като се позова на официални съобщения. Агенцията отбелязва, че с това военният бюджет на страната става двойно по-голям в сравнение с този от началото на управлението на Си Цзинпин, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

Това се случва в момент, когато Пекин втвърдява позицията си по отношение на Тайван.

Китай също така официално възприе по-твърда риторика срещу Тайван успоредно с публикуването на данните за бюджета, като споменаването на "мирното обединение" с острова отпадна в доклада за работата на правителството, изнесен от премиера Ли Цян при откриването днес на Общокитайското събрание на народните представители (ОСНП), китайският парламент.

Откакто Си Цзинпин стана президент и върховен главнокомандващ преди повече от десетилетие, бюджетът за отбрана се увеличи до 1,67 трилиона юана (230,60 милиарда долара) тази година от 720 млрд. юана през 2013 г.

Процентното увеличение на военните разходи постоянно изпреварва годишната цел за вътрешен икономически растеж, откакто Си е начело на Китай.

Бюджетът за отбрана се наблюдава внимателно от съседите на Китай и САЩ, които са бдително следят стратегическите намерения на Пекин и развитието на въоръжените му сили.

Въз основа на данни от базирания в Лондон Международен институт за стратегически изследвания (IISS), тазгодишният бюджет бележи 30-а поредна година, в която китайските разходи за отбрана се увеличават.

Говорителят на японското правителство Йошимаса Хаяши днес призова Пекин към по-голяма откритост, като предупреди за сериозна международна загриженост.

Ройтерс отбелязва, че министерствата на отбраната на Южна Корея  и Австралия не коментират нарастването на военния бюджет на Китай.

Експерти отбелязват, че въпреки че военнитеят бюджет изпреварва ръста на китайския БВП, той остава в рамките на около 1,3% от брутния вътрешен продукт през последното десетилетие и не предизвиква прекомерно натоварване на държавната хазна.

В същото време Китай работи по поставената от Си Цзинпин цел за модернизация на армията до 2035 г. Поради това Пекин действа на няколко фронта, произвежда оръжия, вариращи от военни кораби и подводници до безпилотни самолети и високотехнологични ракети, които могат да бъдат оборудвани както с ядрени и конвенционални бойни глави.

Ройтерс отбелязва, че в доклада за работата на правителството Китай повтори призива за "обединение“ с Тайван, но добави акцент, че иска "да бъде твърд“ в осъществяването на тази цел и пропусна описанието "мирно обединение", което се използвани в предишни доклади.