Китай: В интерес на всички е мирът на Корейския полуостров

Свят
15:21 - 22 Ноември 2023
1625
Китай: В интерес на всички е мирът на Корейския полуостров

Китайското външно министерство заяви, че е в интерес на всички страни да се гарантира мир и стабилност на Корейския полуостров, съобщава "Ройтерс". Това стана след като Северна Корея заяви, че успешно е поставила първия си шпионски сателит в орбита и се зарече да изстреля още в близко бъдеще.

След два неуспешни опита последното изстрелване на Северна Корея си навлече гнева на Южна Корея и Япония.

"Китай взе под внимание съобщението на Северна Корея за изстрелването на своя сателит и реакциите на съответните страни", заяви говорителят Мао Нин днес в отговор на въпрос за ситуацията на редовен брифинг за медиите. "Поддържането на мира и стабилността на полуострова и насърчаването на процеса на политическо уреждане на въпроса за полуострова са в общия интерес на всички страни в региона", добави тя.

Южна Корея, Япония и Съединените щати са се координирали, за да позиционират разрушителите Aegis, които да проследят изстрелването и са споделили тези данни, каза армията на Южна Корея.

Освен това американският самолетоносач Карл Винсън пристигна на пристанище в южнокорейския град Пусан, като част от мисия за разширено възпиране срещу ядрените и ракетните програми на Северна Корея.

Мао каза, че се надява, че всички засегнати страни "ще запазят спокойствие и ще проявят сдържаност", ще се включат в смислен диалог и ще разгледат взаимно основателните си опасения по балансиран начин.

"Китай ще продължи да играе конструктивна роля в насърчаването на политическото уреждане на проблема с полуострова", заяви тя.