Китай включи военните в борбата с COVID-19 в Шанхай

В понеделник Пекин съобщи за повече от 13 000 нови случая в цялата страна

Свят
11:09 - 04 Април 2022
2288
Китай включи военните в борбата с COVID-19 в Шанхай

Китай изпрати повече от 10 000 здравни работници от цялата страна в Шанхай, включително 2 000 военномедицински служители, докато се бори да елиминира бързо разпространяващата се епидемия от COVID-19 в най-големия град в Китай, съобщава Асошиейтед прес.

Градът провеждаше масово тестване на своите 25 милиона жители в понеделник, тъй като това, което трябваше да бъде двуфазно блокиране, навлезе във втората си седмица. Въпреки че много фабрики и финансови фирми успяха да продължат да работят, като изолират служителите си, загрижеността нараства относно потенциалното икономическо въздействие на продължително блокиране във финансовата столица на Китай и голям център за корабоплаване и производство.

Силно заразната форма на варианта Омикрон BA.2 тества способността на Китай да поддържа своя подход с нулев COVID, който има за цел да спре разпространението на епидемии чрез изолиране на всеки, който е дал положителен тест, независимо дали има симптоми или не.

Шанхай превърна изложбена зала и други съоръжения в масивни изолационни центрове, където хората с леки или никакви симптоми се настаняват в море от легла, разделени от временни прегради.

В понеделник Китай съобщи за повече от 13 000 нови случая в цялата страна през предходните 24 часа, от които близо 12 000 са безсимптомни. Около 9000 от случаите са в Шанхай. Другото голямо огнище е в североизточната китайска провинция Джилин, където новите случаи надхвърлиха 3500.

Английскоезичният вестник China Daily съобщи, че близо 15 000 медицински работници от съседните провинции Дзянсу и Джъдзян са заминали за Шанхай рано в понеделник от болниците си с автобус. Повече от 2000 служители от армията, флота и съвместните сили за логистична подкрепа пристигнаха в неделя, съобщи китайски военен вестник.

Най-малко четири други провинции също са изпратили лекари, медицински сестри и други медицински работници в Шанхай.

Три от пет чуждестранни компании с операции в Шанхай казват, че са намалили прогнозите за продажбите си тази година, според проучване, проведено миналата седмица от Американската търговска камара в Шанхай и Американската търговска камара в Китай. Една трета от 120-те компании, отговорили на проучването, заявиха, че са забавили инвестициите.